Ministrul de externe al Turciei, Abdullah Gul, a declarat ca nu exclude sa candideze din nou la presedintie.

In luna mai, candidatura sa a starnit proteste din partea partidelor opozitiei si a dus in cele din urma la convocare de alegeri anticipate.

Partidul Dreptatii si Dezvoltarii (AKP) al domnului Gul, a castigat aceste alegeri cu un rezultat categoric.

Discursul ministrului Gul a animat din nou dezbaterile in Turcia.

El a declarat ca ramane in continuare un posibil candidat la presedintie.

"Nu se poate impune o interdictie politica asupra nimanui, a spus domnul Gul."

Anunt de testare

Abdullah Gul a spus ca nu poate igbora semnalele primite de la cetateni si sustinerea de care se bucura partidul sau.

Ministrul de externe a declarat ca nu e nici o graba, ca partidul sau va initia consultari si ca vointa celorlalte partide din parlament va fi respectata.

Abdullah Gul a adaugat totodata caopozitia trebuie sa respecte partidul de guvernamant, mai ales dupa confirmarea pe care au adus-o alegerile.

Presedintele e votat de parlament si un candidat are nevoie de sustinerea a doua treimi dintre parlamentari pentru a putea ajunge presedinte.

Desi a obtinut un numar mare de voturi, Partidul Dreptatii si Dezvoltarii nu si-a asigurat suficiente mandate pentru a aproba singur presedintele.

Comentatorii apreciaza ca discursul domnului Gul este o incercare de a testa reactia elitei seculare, a presei si a liderilor militari.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.