China va deveni cea de-a treia putere economica mondiala, dupa Statele Unite si Japonia, devansand, insa, Germania, care ocupa aceasta pozitie de mai multe decenii, sustin mai multi analisti economici, in asteptarea cifrelor oficiale chineze care vor fi comunicate astazi si care ar urma sa confirme o noua crestere economica record a produsului intern brut (PIB) al gigantului asiatic.

In cursul saptamanii trecute, autoritatile chineze au revizuit in plus nivelul cresterii economice din 2006, la 11,1 la suta fata de 10,7, cat se prevazuse anterior, PIB-ul chinez cifrandu-se, corespunzator, la 21.087 miliarde de yuani (2650 de miliarde de dolari, la cursul mediu de anul trecut, de 7,97 yuani/dolar).
“Cu aceasta revizuire, este foarte probabil ca, la sfarsitul anului, China sa depaseasca Germania si sa devina a treia economie mondiala, din punct de vedere al marimii PIB exprimata in dolari”, apreciaza Hong Liang, analist economic al societatii americane de consultanta financiara, Goldman Sachs.
Conform estimarilor Bancii Mondiale, Produsul Intern Brut al Germaniei s-a cifrat, in 2006, la 2.900 de miliarde de dolari.

Analistii economici se asteapta ca in cel de-al doilea semestru economia chineza sa inregistreze un ritm de crestere de 11,1 la suta, comparabil cu cel din primul semestru. Chiar si analistii mai sceptici precum Wang Qian, de la banca americana JP Morgan Chase Bank, care vede PIB-ul chinez avansand cu “numai” 10,6 la suta, subliniaza faptul ca “nici unul dintre sectoarele economiei chineze nu a incetinit, toate motarele sunt turate la maximum”.

Masuri de “franare” fara rezultate notabile

Aceasta crestere survine in pofida unor incercari disperate ale autoritatilor chineze de a frana economia, care ameninta sa se supraincalzeasca si sa genereze o criza financiara. In ciuda cresterii ratei dobanzii la moneda nationala, a cinci majorari succesive ale rezervelor minime obligatorii pe care bancile comerciale trebuie sa le depuna la Banca Centrala si a majorarii taxelor la exporturi, China a inregistrat in primele sase luni ale acestui an un nou excedent comercial record, exporturile devansand importurile cu 26,91 miliarde de dolari. Acesta este si un motiv de disputa cu SUA si UE, care denunta subevaluarea yuanului de catre autoritatile de la Beijing in scopul de a-si subventiona mascat exporturile si fac presiuni in directia liberalizarii cursului monedei chineze. Banca Centrala a Chinei refuza, insa o apreciere prea brusca a yuanului, de teama unor consecinte in plan social.

“China este atelierul lumii in ceea ce priveste bunurile de consum, iar daca cererea mondiala a ramane la nivelul actual niciun fel de masuri nu vor stopa cresterea economica a Chinei” sustine Qu Hongbin, economist in cadrul sucursalei din Hong Kong a bancii britanice HSBC.

Investitorii din SUA vad China viitor lider economic mondial

Majoritatea investitorilor americani considera ca SUA vor pierde rolul de lider economic in lume in urmatorii 10 ani, dar multi dintre ei trebuie sa-si plaseze inca o parte din investitii in strainatate, potrivit unui sondaj efectuat recent pentru compania Schroders PLC.Aproximativ 38% dintre americani cred ca SUA vor fi prima putere economica mondiala in urmatorii 10 ani, in timp ce 45% considera ca acest rol va reveni Chinei. Mai putin de 5% dintre investitori cred ca India, Rusia sau Germania ar putea deveni lider in economia globala.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.