Pana la sfarsitul lunii, o mie de soldati americani vor sosi la baza aeriana de la Kogalniceanu. Iar in februarie 2008, SUA vor demara lucrarile de amenajare a bazei viitorului sistem american de aparare antiracheta.

In orice caz, asa a declarat pentru cotidianul moscovit "Novie izvestia" seful diplomatiei de la Varsovia, Witold Waszczykowski. Interviul a aparut dupa ce sambata, pe site-ul presedintiei de la Kremlin a aparut informatia ca, daca in termen de 150 de zile Occidentul nu va ratifica textul adaptat al Tratatului de limitare a armamentului conventional din Europa (CFE), Rusia se va retrage din CFE. Iar aseara, la Casa Alba, presedintele George Bush urma sa-l primeasca pe omologul sau polonez, Lech Kaczynski, discutiile concentrandu-se pe problema scutului. Pe acest fundal, Waszezykowski a dezmintit speculatiile conform carora Polonia va trebui sa imparta cu SUA finantarea lucrarilor de constructie a bazei, estimata la circa patru miliarde de dolari.

"Este programul americanilor, ei trebuie sa plateasca", a subliniat ministrul polonez. Exprimandu-si, in alta ordine de idei, stupoarea fata de inrautatirea continua a relatiilor cu Rusia, el a aratat ca "Moscova nu intelege acele procese de integrare care au loc in spatiul transatlantic". In opinia lui, "Kremlinul inca traieste dupa principiile diplomatiei sovietice, dupa vechiul principiu stalinist: 'care pe care'. Asa se explica atat neincrederea in Polonia, dar si temerile nejustificate vizand discursul antirusesc al Varsoviei", a concluzionat diplomatul.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.