Marea Britanie si-ar putea schimba in curand politica externa fata de Satatele Unite.

Secretarul pentru dezvoltare internationala, Douglas Alexander, a sugerat ieri la Washington ca relatiile externe dintre Marea Britanie si Statele Unite sunt pe punctul de a se reconfigura. Acesta a declarat ca in timp ce britanicii sustin Statele Unite in lupta impotriva terorismului, izolationismul nu functioneaza intr-o lume interdependenta, informeaza NewsIn.

De asemenea, Alexander a accentuat si idea ca puterea unei tari depinde de aliantele sale, mai degraba decat de forta militara, relateaza Reuters. "In secolul XX, puterea unei tari era deseori masurata in functie de cat putea acea tara sa distruga. In secolul XXI, puterea ar trebui sa fie masurata prin ceea ce putem construi impreuna", a declarat Alexander. Presa britanica a interperetat aceste declarattii ca fiind un semnal al unei schimbari in relatiile dintre noul guvern britanic si Washington.

"Trebuie sa facem noi aliante, bazate pe aceste valori comune; aliante care nu doar sa ne protejeze, dar care sa fie deschise catre lume", a mai declarat el, intr-un discurs sustinut la Consiliul pentru Relatii Externe.

Premierul britanic Gordon Brown a promis saptamana trecuta sa faca schimbari in politica britanica, pentru a recastiga increderea electoratului, dupa zece ani de conducere exercitata de Partidul Laburist si in special, pentru a se demarca de razboiul din Irak, foarte criticat.

Apropierea de Washington a predecesorului sau in functie, Tony Blair, nu a fost vazuta cu ochi buni de multi britanici. In timp ce doar putini analisti se asteapta ca Brown sa anunte o retragere imediata a trupelor britanice din Irak, exista speculatii cu privire la faptul ca o asemenea miscare tactica ar putea castiga teren in politica noului guvern.

Marea Britanie si-a redus numarul militarilor in Irak si are in prezent aproximativ 5.500 de soldati desfasurati in sudul Irakului. O asemenea politica se intrevede si in Statele Unite, unde Camera Reprezentantilor a votat pentru a treia oara, ieri, o retragere a trupelor din Irak. Doua actiuni similare anterioare nu au avut succes in Senat sau au fost respinse prin veto de presedintele George W. Bush.
Un raport al Casei Albe, publicat tot ieri, arata ca guvernul irakian a avut rezultate amestecate in ceea ce priveste indeplinirea obiectivelor trasate. Potrivit textului, conditiile sunt inca periculoase si prezinta provocari, la sase luni de cand Bush a ordonat noua strategie.

Alexander a declarat ca, in conditiile in care exista putine provocari globale care nu necesita angajamentul Washingtonului, tarile lumii ar trebui sa colaboreze prin intermediul organizatiilor precum ONU si sa caute solutii la problemele de pe plan mondial. "Trebuie sa demonstram prin actiunile noastre ca suntem internationalisti si nu izolationisti; multilateral orientati si nu unilateral orientati", a mai spus el.

"Nu exista securitate sau prosperitate pe plan intern decat daca reusim sa gestionam aceste provocari globale la adresa securitatii, globalizarii, schimbarii climatice, bolilor si saraciei. Trebuie sa recunoastem aceste provocari si sa promovam o abordare internationalista", a subliniat Alexander.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.