Summitul integrarii nationale, convocat ieri de cancelarul german, Angela Merkel, a provocat pozitii contradictorii si critici inca dinainte de debut. Patru asociatii ale musulmanilor din Germania au decis boicotarea intalnirii in semn de protest fata de reforma ce vizeaza un control mai strict asupra imigratiei. Summitul de la Berlin intervine dupa o prima intalnire pe teme de imigratie si integrare sociala care a avut loc anul trecut.

Parlamentul a aprobat, recent, o noua lege a imigratiei ce prevede participarea la "cursuri de integrare" a celor care doresc sa devina cetateni germani. Potrivit acestui document, reintregirea familiilor va fi posibila doar daca cei doi soti au varste de minimum 18 ani, iar persoana invitata in Germania trebuie sa aiba cunostinte de limba germana. Memet Kilic, presedinte al Consiliului National al Strainilor, considera ca aceasta masura este discriminatorie fata de musulmani, pentru ca ea nu vizeaza membrii familiilor ce provin din tarile occidentale. "Consider ca prevederea potrivit careia sotii trebuie sa cunoasca limba germana inainte de a ajunge in tara este contrara Constitutiei si Conventiei Europene a Drepturilor Omului", a declarat Kilic. Citand un raport al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), Angela Merkel a afirmat ca imigrantii se confrunta cu o puternica discriminare in privinta accesului pe piata fortei de munca. "Multi dintre ei nu au aceeasi sansa pe piata fortei de munca, multi nu au acelasi acces la formare, iar acest lucru trebuie sa se schimbe", a precizat cancelarul german, adaugand ca, din acest motiv, este important "sa se invete limba germana, iar imigrantii sa accepte legislatia noastra".
Noi reglementari privind imigratia

Angela Merkel a prezentat un set de aproximativ 60 de masuri menite sa ajute imigrantii sa se integreze in societatea germana. Pe langa contestatele cursuri de limba germana, guvernul intentioneaza crearea, la nivel federal, a unui sistem prin care copiii si adolescentii proveniti din familiile imigrante sa aiba acces mai facil la educatie si formare profesionala. Merkel a apreciat summitul drept "un punct de cotitura" si a precizat ca la urmatoarea intalnire, din toamna anului 2008, ii asteapta si pe cei care au lipsit acum.