De cateva luni, Germania este implicata intr-o aprinsa dezatere privind modul optim de gestionare a amenintarii teroriste dupa ce ministrul de interne a cerut inasprirea masurilor de securitate pentru a contracara aceste riscuri.

Concret, Wolfgang Schaueble a declarat ca Berlinul ar trebui sa ia in considerare varianta arestarii potentialilor teroristi si sanctionarea crimelor comise de liderii teroristi in afara tarii. Schaueble a precizat, de asemenea, ca politia ar trebui sa poata monitoriza in mod clandestin o serie de calculatoare particulare, masura interzisa in prezent in Germania. Ministrul cere inasprirea legislatiei antiterorism de la numirea sa in functie, in 2005.

"Vechile reguli nu se mai aplica", sublinia oficialul, citat de "Der Spiegel". "Trebuie sa vedem daca suntem pregatiti sa raspundem noilor amenintari", estima el. Declaratiile ministrului au generat un val de proteste din partea liderilor opozitiei germane si chiar a unor membri din cadrul coalitiei de guvernamant, dezvaluie "The International Herald Tribune". In opinia lor, propunerile lui Schaueble contravin drepturilor personale si pericliteaza statul de drept in Germania. O serie de voci il acuza ca exagereaza riscul unor atacuri teroriste pentru a facilita adoptarea unor masuri stricte de securitate. "Va duce tara pe un drum periculos", estima liderul Partidului Ecologist, Reinhard Butikofer. "Recomanda exact opusul a ceea ce premierul britanic, Gordon Brown a demonstrat intr-un mod admirabil: o combinatie de fermitate si stapanire de sine", a adaugat el.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.