Ministerul francez al agriculturii a anuntat ca in cazul a trei lebede gasite moarte in estul Frantei, testele au confirmat infectarea cu virusul H5N1 al gripei aviare.

Anuntul vine dupa ce de curand au fost descoperite noi cazuri si in Germania si Cehia.

Ministerul francez a declarat ca trece nivelul de alerta privind gripa aviara de la "moderat" la "ridicat" si a impus o zona de control in regiune, preum si restrictii la unele activitati.

Cele trei lebede moarte au fost gasite intr-un lac din regiunea Moselle, in estul Frantei.

Testele de laborator au aratat ca moartea s-a datorat virusului H5N1, tulpina cea mai periculoasa a microorganismelor care produc gripa aviara.

Ca urmare, dupa cum se spune intr-o declaratie a ministerului francez al agriculturii si pescuitului, "ministrul Michel Barnier a declansat masurile de precautie necesare trecerii de la nivelul moderat la cel ridicat de risc.".

Masuri de precautie

Practic, a fost impusa, in conformitate cu normele europene, o zona de excludere de un kilometru, si o zona mai larga de 15 kilometri, "de observare".

S-a ordonat totodata ca toate pasarile domestice sa fie tinute inchise ca sa nu mai poata intra in contact cu pasarile salbatice.

Franta, cel mai mare producator de pasari de curte din Europa, luase deja unele masuri de precautie, dupa ce virusul gripei aviare a fost descoperit la unele pasari salbatice din Germania si cehia.

Miercuri s-au anuntat de fapt noi cazuri in Germania, prin confirmarea a doua testari pozitive la virusul H5N1 in Thuringia, regiune din estul tarii.

Au fost gasite circa 100 de pasari moarte si testele continua pentru patruzeci dintre ele.

Saptamana trecuta germanii au descoperit virusul H5N1 in Saxonia, tot in estul tarii, si la Nuremberg, in sud, in cazuri implicand noua pasari salbatice.

Sursa infectiilor, primele din Germania in acest an, este neclara.

Cazuri letale la om

In 2006, circa 13 state din Uniunea Europeana au avut cazuri de gripa aviara, intre care Marea Britanie, Germania, cehia, Polonia, Slovacia, Slovenia si Ungaria.

In Romania a continuat o perioada, la inceputul anului 2006, criza inceputa in 2005 si soldata cu sacridicarea a mii de pasari de ferma.

in Franta virusul a fost descoperit inclusiv la o ferma de curcani si au fost sacrificate peste 11.000 de pasari.

In acest caz, ca si in cazul Romaniei, multe tari au reactionat suspendand o perioada toate importurile de carne de pasare.

In 2007 gripa aviara a inceput sa se raspandeasca din nou dinspre Asia de sud-est, provocand luna aceasta moartea a doua persoane din Vietnam, primele cazuri letale la om inregistrate acolo in 2005.

La nivel global, potrivit OMS, virusul H5N1 al gripei aviare a ucis pana acum 200 de persoane, din 300 de cazuri de imbolnaviri.

Nici una dintre victimele umane nu s-a inregistrat insa in Europa.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.