Un detasament romanesc al ISAF a securizat zona unui atentat produs la Kandahar, soldat cu 5 morti si 32 de raniti

Militarii romani din cadrul ISAF au fost desfasurati ieri, impreuna cu trupele americane si fortele de securitate afgane, in centrul orasului Kandahar, in sudul Afganistanului, unde o explozie puternica a ucis cinci persoane si a ranit alte 32. O alta deflagratie s-a produs simultan in vestul orasului, fara a face insa victime. Cele doua explozii s-au produs pe fondul vizitei la Kabul a secretarului american de stat Condoleezza Rice, prima vizita efectuata in Afganistan de la investirea in functie.

Deflagratia s-a produs pe o strada foarte aglomerata din cartierul Hazrat Jibaba din centrul orasului, fost fief al talibanilor. Dispozitivul a fost detonat de la distanta, la trecerea unor masini apartinind Programului Alimentar Mondial (PAM), insa atacul si-a ratat tinta, doar unul dintre vehicule fiind usor avariat. In schimb, explozia a distrus aproape in intregime un restaurant din apropiere si a lovit in plin un taxi, care transporta patru femei si doi copii la o moschee, toti pasagerii fiind grav raniti. Potrivit autoritatilor locale, in atentat au pierit doua femei, un copil si doi barbati. 19 dintre cei loviti de suflul exploziei si aflati in stare foarte grava, au fost transportati la baza americana din Kandahar, iar restul la spitalul Mirwais din oras. Militarii romani au desfasurat un cordon de protectie in zona deflagratiei, o artera comerciala, intesata de magazine si restaurante.

Soc si groaza

Turbane si pantofi desperecheati erau imprastiate pe strada plina de singe, printre resturile taxiului lovit si ale altor vehicule afectate. "Multi dintre cei care erau afara au fost grav raniti. Unii erau plini de singe. Am vazut un barbat care ramasese fara un brat," a povestit un afgan care se afla intr-un restaurant, in momentul deflagratiei. La spitalul Mirwais, rudele victimelor se adunasera ieri pentru a afla vesti despre cei dragi. O femeie al carei fiu a fost ucis pe strada, in timp ce mergea sa cumpere piine pentru prinz, varsa lacrimi de nestavilit. "Fiul meu nu a facut nimic rau. Era inocent. De ce mi l-au ucis?" plingea mama indurerata.

Talibanii au declansat "campania" de primavara

Politia locala a atribuit imediat atacurile talibanilor, precizind ca exista deja un suspect pe care urmeaza sa il aresteze. Un purtator de cuvint al talibanilor s-a grabit insa sa respinga acuzatiile, numind victimele drept "fiinte inocente ale Afganistanului". Atacurile din Kandahar survin dupa o perioada de relativa acalmie, pusa de unii comentatori pe seama faptului ca in Afganistan iarna a fost foarte grea, ingreunind organizarea unor actiuni de anvergura. Miercuri, un soldat american si cinci afgani au fost ucisi de explozia unor mine in districtul Shindand, la 300 km nord-vest de Kandahar. Recrudescenta violentelor vine sa spulbere afirmatiile oficialilor militari americani, potrivit carora rezistenta opusa de talibani e pe zi ce trece mai slaba.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.