Beijingul a reusit sa inlature aproape o treime dintr-un raport al Bancii Mondiale despre poluarea din China din cauza ingrijorarii ca dezvaluirea cazurilor de moarte prematura ar putea provoca 'tulburari sociale', scrie Financial Times.
In raport, redactat in cooperare cu Guvernul chinez timp de cativa ani, scrie ca in jur de 750.000 de oameni mor prematur, in special din cauza poluarii aerului din marile orase. Agentia de Stat pentru Protectia Mediului (Sepa) si ministerul sanatatii au cerut Bancii Mondiale sa stearga din raport numarul mortilor premature, cand acesta a fost definitivat in cursul anului trecut. Consilieri din grupul de cercetatori care a redactat raportul declara ca ministrii le-au spus ca aceasta informatie, inclusiv o harta detailata a regiunilor unde se inregistreaza cele mai multe cazuri de deces, este prea delicata pentru a fi data publicitatii. 'Bancii Mondiala i s-a spus sa nu publice informatia. Era prea delicata si ar fi creat tulburari sociale', a spus unul din consilieri. Conform studiului intocmit de Banca Mondiala, 16 dintre cele 20 de orase cu gradul cel mai mare de poluare din lume se afla in China. Guo Xiaomin, un fost oficial Sepa care a coordonat echipa de cercetare chineza, a spus ca unele materiale au fost omise din raportul despre poluare din cauza metodei de culegere a datelor, care nu s-a dovedit a fi demne de incredere. Dar a adaugat ca informatii ca cele despre mortile premature, 'pot crea neintelegeri'. Sepa si Ministerul Sanatatii chinez au refuzat sa faca orice comentariu. Banca Mondiala a spus ca datele sunt inca discutate cu Guvernul. Un purtator de cuvant a declarat: 'Versiunea pentru conferinta a raportului nu include niste date care sunt inca discutate'. A mai adaugat ca raportul va avea in curand o varianta tiparita, ce va fi data publicitatii.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.