Reconstructia Irakului s-ar putea dovedi cel mai mare scandal de coruptie din lume, se arata intr-un raport al organizatiei Transparency International asupra problemei globale a mitei in industria constructiilor, citat de Reuters si preluat de Mediafax. "Daca nu se vor lua masuri urgente, Irakul va deveni cel mai mare scandal de coruptie din istorie, nu oaza de democratie trambitata de Administratia Bush", se arata in editia anuala a Global Corruption Report.

Documentul vorbeste despre programul ONU "Petrol contra hrana" si despre acuzatiile de mita care planeaza asupra marii majoritati a contractelor guvernamentale irakiene. Transparency International critica aspru Statele Unite pentru modul de acordare a contractelor si arata ca idea de a efectua privatizari rapide pentru a reduce datoriile a fost rau intentionata. Coruptia se va inrautati pe masura ce Bagdadul va cheltui tot mai multi bani pentru reconstructia tarii, sustine raportul Transparency International, citat de Mediafax.

Presedintele Transparency International, Peter Eigen, a cerut marilor beneficiari de ajutoare pentru reconstructie, in special Irakul si statele asiatice lovite de tsunami, sa fie cat se poate de deschise asupra noilor proiecte de constructii, in vederea eliminarii coruptiei. Organizatia internationala a oferit o lista de standarde minine pentru a fi aplicate in cazul licitatiilor pentru contracte guvernamentale irakiene.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.