Statele Unite si tarile membre UE au redactat ieri un proiect de rezolutie ONU, care prevede o aminare a independentei Kosovo cu patru luni, in incercarea de a tempera opozitia Rusiei. Rezolutia prevede ca, daca in cele 120 de zile partea sirba si cea kosovara nu vor ajunge la un acord, independenta Kosovo va intra automat in vigoare.

"Este singura cale de iesire din impasul rezolutiei 1244 (care, in 1999, a decis sa plaseze provincia Kosovo sub administratia ONU). Orice altceva ne-ar aduce in fata unui zid", a declarat un diplomat european, citat de "Le Temps". Carla Del Ponte, procuroarea Tribunalului Penal International pentru fosta Iugoslavie, si-a exprimat increderea ca o aminare a independentei Kosovo ar putea determina regimul de la Belgrad sa-i predea pe criminalii de razboi Ratko Mladici si Radovan Karadzici.

Acordul pentru noul proiect de rezolutie arata ca sprijinul de care s-a bucurat planul Ahtisaari pentru Kosovo masca de fapt diviziuni puternice in cadrul UE. O aminare a independentei kosovare vine sa linisteasca temerile Spaniei, Slovaciei sau ale Romaniei, state in care locuiesc importante minoritati nationale.