Drama in trei acte la bordul Statiei Spatiale Internationale. Naveta Atlantis, folosita pentru a salva viata astronautilor
Inginerii rusi incercau ieri, pentru a treia oara, sa repare computerele de navigatie ale Statiei Spatiale, sperand ca vor putea evita evacuarea. Oficialii NASA au precizat ca interventia este dificila, dar "strict necesara". Naveta Atlantis, care ar trebui sa-i aduca pe astronauti acasa, nu sta nici ea pe roze.

Cele sase calculatoare fabricate in Germania, ce ruleaza niste softuri rusesti, controleaza pornirea si oprirea periodica a motoarelor de manevra ale statiei. Ele au cedat prima oara miercuri, imediat dupa ce echipajul navetei Atlantis a instalat un nou panou solar. Motoarele de manevra sunt vitale pentru SSI, intrucat fara corectiile de pozitie efectuate cu ajutorul lor, statia s-ar prabusi pe Pamant. Rusii spun ca defectul a aparut din cauza unor curenti de inductie, provocati de un cablu prin care a trecut un curent de intensitate mare atunci cand noul panou solar a fost conectat la sistem. Chiar daca sunt ajutati de la sol, inginerii de pe statie nu erau ieri prea optimisti, mai ales ca se aflau la a treia incercare, a precizat un oficial de la Roskosmos. Joi seara, computerele cu probleme au fost repornite folosind o improvizatie, pentru ca astronautii sa poata dormi linistiti peste noapte. Naveta Atlantis, cu motoarele ei, a preluat sarcina repozitionarii Statiei Spatiale.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.