"Avem ingrijorari profunde", deoarece acest lucru "va implica desfasurarea de trupe americane" in cele doua tari, odinioara aliate ale Uniunii Sovietice, a declarat luni seful delegatiei ruse, Anatoli Antonov. Inschimb, subiectul scutului antiracheta, pe care administratia americana vrea sa il instaleze in Cehia si Polonia pentru a proteja Europa fata de posibile atacuri ale unor tari ca Iranul, nu va fi abordat la conferinta. "Este o problema absolut separata", care este abordata la alte niveluri, a adaugat Antonov, un oficial rus de rang inalt pe probleme de securitate. Moscova intentioneaza sa isi suspende participarea la Tratatul Fortelor Conventionale in Europa (CFE), nu sa il abandoneze, a mai spus oficialul rus, cu o zi inaintea conferintei extraordinare a tarilor semnatare, de la
Viena.

"Nu vorbim despre retragere, ci de suspendare (...). Luam in considerare un moratoriu", a precizat Antonov. Presedintele rus Vladimir Putin a lansat aceasta amenintare la 26 aprilie.

Tratatul CFE, semnat in 1990 pentru a marca sfarsitul Razboiului Rece si "adaptat" in 1999 la Istanbul, limiteaza desfasurarea de arme in Europa.