Ieri, francezii au fost chemati la vot pentru scrutinul parlamentar. Alegatorii francezi din strainatate au votat deja sambata. Se prefigura obtinerea unei majoritati confortabile pentru presedintele francez Nicolas Sarkozy si programul sau ambitios de reforme, informeaza AFP.
La numai o luna de la victoria inregistrata de dreapta franceza in cursa pentru presedintia Frantei, in fata socialistei Segolene Royal, alegatorii din aceasta tara s-au intors ieri la urne pentru a alege cei 577 de membri ai Adunarii Nationale, camera inferioara a Parlamentului. Primii care si-au exprimat votul sambata au fost cei aproximativ 700.000 de cetateni francezi de dincolo de ocean, precum si cei de pe continentele americane, care merg la vot cu 24 de ore mai devreme decat cei din Franta. Un numar de 7.639 de candidati, reprezentand peste 80 de partide politice, au intrat in cursa in primul tur de scrutin.

Numai cei care vor obtine peste 12,8 procente din voturile exprimate in fiecare circumscriptie electorala vor participa la cel de-al doilea tur de scrutin, care va avea loc peste doua saptamani. Premierul francez Francois Fillon - un aliat apropiat al presedintelui Sarkozy - a solicitat sustinatorilor UMP sa se prezinte in numar mare la vot, duminica, pentru a-si arata sprijinul fata de programul prezidential.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.