Gesturile din ultima perioada ale presedintelui de la Chisinau sunt apreciate de analisti ca fiind ale unui lider "demoralizat si fara initiative"

La Chisinau, Bruxelles si Washington creste nelinistea in legatura cu faptul ca presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, s-ar putea lasa implicat intr-o afacere tenebroasa privind viitorul Transnistriei cu omologul sau rus, Vladimir Putin, la apropiatul summit informal al CSI din 10 iunie, de la Sankt-Petersburg, afirma Vladimir Socor intr-un articol publicate pe pagina electronica a Jamestown Foundation.

Negocieri directe Chisinau-Moscova

Potrivit lui Socor, Administratia prezidentiala de la Chisinau ar fi implicata pana peste cap in negocieri bilaterale cu Moscova, in afara formatului "cinci plus doi" al procesului de reglementare a conflictului transnistrean, fara sa fi dezvaluit detalii de la aceste discutii reprezentantilor SUA si UE, observatori ai rezolvarii situatiei din stanga Nistrului.

Convorbirile bilaterale moldo-ruse pe tema viitorului Transnistriei contin un potential periculos pentru Republica Moldova, apreciaza Socor. Scurgerea de informatii referitoare la un eventual pact secret intre Putin si Voronin asupra Transnistriei a generat temeri in Occident si iritarea liderului moldovean, care, datorita presiunii dinspre Washington si Bruxelles, s-ar putea sa nu faca, totusi, ultimul pas in tratativele cu Moscova. Cel putin asta reiese din ultimele declaratii publice facute de presedintele Voronin - acestea ar apartine, potrivit lui Socor, unui presedinte aflat intr-o stare profunda de stres si care s-ar parea ca este gata de trecerea de la orientarea prooccidentala la cea prorusa, in ideea de a primi sprijinul Kremlinului in rezolvarea conflictului transnistrean pana la expirarea mandatului sau in 2009.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.