Comunitatea evreiasca din Ucraina a anuntat, ieri, descoperirea unei gropi comune in regiunea Odesei, care ar putea contine „pana la 5.000 de cadavre“ ale evreilor impuscati de nazisti.

Cercetarile nu au stabilit identitatea victimelor. Robert Svartman, de la asociatia prizonierilor, a sustinut ca armata germana si cea romana s-au comportat cu brutalite. Odesa a fost cucerita in 1941 de armata romana, in timpul ofensivei pentru eliberarea Basarabiei. Tot ieri, liderii comunitatii evreiesti internationale au fost primiti de oficialitatile romane, in contextul conferintei OSCE de la Bucuresti.

Bucurestiul gazduieste astazi si måine conferinta OSCE care are pe agenda o dezbatere privind Combaterea Discriminarii si Promovarea Respectului si Intelegerii Reciproce. In acest context, s-a organizat o masa rotunda cu tema "Holocaustul in Romånia", iar liderii comunitatii evreiesti internationale au fost primiti la Cotroceni si la Palatul Victoria. Tot ieri, presa internationala a relatat pe larg despre descoperirea "cåtorva mii" de evrei ucisi de nazisti intr-o groapa comuna din apropierea Odessei. Zona Odessei, cucerita in 1941 de armata romåna in ofensiva pentru eliberarea Basarabiei, s-a aflat o perioada sub administratie romåneasca.

O groapa comuna care ar putea cuprinde "pana la 5.000 de cadavre" ale evreilor impuscati de nazisti in cel de-al Doilea Razboi Mondial a fost descoperita in mai in regiunea Odesa din sudul Ucrainei, a anuntat ieri un oficial al comunitatii evreiesti, citat de AFP. Potrivit lui Robert Svartman, presedintele asociatiei prizonierilor, groapa ar putea contine "pana la 5.000 de cadavre" ale evreilor ucraineni si moldoveni care ar fi fost executati de nazisti la sfarsitul anului 1941 si in 1942. Svartman a afirmat ca armata germana si cea romana, care au ocupat zona, s-au comportat cu brutalitate. Cotidianul Haaretz a avansat cifra de 4.000 de victime. Numarul victimelor este insa estimativ, bazandu-se pe marturiile mai multor localnici. Groapa a fost descoperita in mod accidental de mai multi muncitori care lucrau la o conducta de gaz din satul Gvozdovka, din apropierea portului Odesa.

Rabinul vrea un monument

Shlomo Baksht, rabinul sef din Odesa, spera sa poata imprejmui zona si sa ridice un monument in memoria victimelor pana la sfarsitul acestui an. Dupa descoperirea osemintelor umane, reprezentantii comunitatii evreiesti au cerut sistarea lucrarilor.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.