Schimbarile climatice dramatice din ultimii ani au determinat UE sa conceapa o noua politica de folosire a resurselor naturale, mai prudenta si mai eficienta

Parlamentul European a adoptat recent o rezolutie privind stoparea declinului biodivesitatii, pana in 2010. Europarlamentarii au propus ca biodiversitatea sa constituie unul dintre principiile-cheie ale politicii agricole comune. Principiul trebuie insa extins si la alte domenii de activitate: transport, energie, industrie, turism. Legislativul european a cerut consolidarea retelei "Natura 2000", prin extinderea acesteia la cele 12 noi state membre, mai ales ca, acum, Marea Neagra face parte dintre apele comunitare. Eurodeputatii au subliniat importanta parteneriatelor cu detinatorii si utilizatorii principalelor resurse terestre, hidrologice si marine, fie ei vanatori, pescari, silvicultori sau fermieri etc.

in Uniunea Europeana, 38% din speciile de pasari si 45% din fluturi sunt amenintate. in nordul si vestul Europei, peste 600 din intinderile de apa au fost pierdute. Doua treimi din pomi sunt afectati de poluare, iar in partile de sud eroziunea solului incepe sa creeze zone desertice.

Pana de curand, protectia solului nu a fost un subiect important pentru UE, insa, din cauza poluarii si a eroziunii accelerate, Bruxelles-ul a hotarat ca trebuie dezvoltata o noua politica. S-a constatat ca trebuie acordata mai multa grija marilor europene, prin evitarea pescuitului excesiv si a poluarii cu petrol si chimicale.

Padurile, cheia resurselor naturale, trebuie administrate cu mai multa grija. UE a stabilit deja programe pentru a furniza metode de gospodarire ecologica si pentru a conserva habitatele naturale.

Prin intermediul proiectului "Natura 2000", 12% din teritoriul comunitar european reprezinta zone protejate. Obiectivele pe care si le-a propus pentru anii ce vin Executivul european sunt: protejarea si, acolo unde este necesar, refacerea structurii si functionalitatii sistemelor naturale; oprirea pierderii biodiversitatii; protejarea solului impotriva eroziunii si poluarii.

Delta Dunarii, unicat pe continent

Un tinut exotic cu peste 1.200 de specii de copaci si plante, cu cea mai bogata fauna ornitologica de pe continent (mai mult de 300 de specii, printre care colonii unice de pelicani) si ihtiologica, reprezentata de cele 100 de specii de pesti. Delta Dunarii este cea mai mare rezervatie de tinuturi umede din Europa, acoperind o suprafata de 2.681 km2.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.