Nou infiintatul Minister al Imigratiei si Identitatii Nationale din Franta are o idee originala pentru a solutiona problema imigrantilor ilegali - acestia vor fi platiti sa se intoarca acasa. Ministrul Brice Hortefeux a declarat BBC-ului: „Trebuie sa adoptam aceasta masura pentru a incuraja plecarile voluntare".

Conform vechiului aliat al presedintelui Sarkozy, o familie cu doi copii ar primi 6.000 de euro ca sa paraseasca teritoriul francez. Un astfel de sistem a functionat deja in 2005-2006, cand 3.000 de familii au primit bani ca sa plece. Sarkozy si-a inlesnit intrarea in palatul Elysee partial si datorita pozitiei anti-imigratie. In prezent, Franta gazduieste aproximativ doua milioane de imigranti din Africa de Nord si Centrala.

Oricat de controversata ar parea initiativa lui Hortefeux, aceasta se inscrie in linia intentiilor Comisiei Europene. „Trebuie sa incurajam imigrantii ilegali, aflati pe teritoriul EU, sa se intoarca si sa urmeze procedeele de intrare legala", a spus Franco Frattini saptamana trecuta, in timp ce inainta o propunere menita sa stabileasca astfel de reguli pentru EU.