Condoleezza Rice interpreteaza sonate de Beethoven, se trezeste la ora cinci dimineata si este cea mai docta persoana din preajma presedintelui american George W. Bush.
Sotia presedintelui SUA divorteaza. Laura Bush a hotarit sa se desparta de sotul ei amorezat de secretarul de Stat, Condoleezza Rice. Anuntata acum o luna de ziarele romanesti, care citau tabloidele "The Globe" si "The National Enquirer", stirea nu s-a confirmat. De fapt, senzationala informatie n-a aparut deloc in ziarele si televiziunile mainstream din SUA. Dupa unii, totul ar fi fost o simpla resuscitare a unor zvonuri ieftine lansate anii trecuti de presa de scandal de peste Ocean. Cu toate acestea, nimeni nu poate nega existenta unor afinitati si chiar intimitati intre Bush jr. si Rice. Presedintele american nu ezita sa-si alinte subalterna cu diminutivul Condi si isi permite sa glumeasca in legatura cu pasiunea lor comuna pentru baseball. La rindul ei, Condoleezza Rice a gafat acum trei ani la o cina de la Casa Alba numindu-l pe Bush "sotul meu" in loc de "presedintele meu". Un "act ratat" deloc nevinovat, spun vocile rele. Lasind la o parte zvonurile legate de relatia extraconjugala a lui Bush jr., apropierea dintre presedinte si Condi este explicabila, de vreme ce femeia-diplomat cunoaste familia Bush inca din 1989, cind a lucrat pe un post de consilier in echipa lui Bush-tatal. Pina sa ajunga aici, Condoleezza Rice a avut de depasit prejudecatile rasiale, impunindu-se in plan universitar ca un specialist de virf in politica internationala. Provenita din clasa mijlocie a americanilor de culoare, Condi s-a nascut in 1954 in Alabama, stat bintuit la acea vreme de fantoma Ku Klux Klan-ului. Parintii au facut tot ce-au putut pentru ca fiica lor sa nu sufere din pricina segregatiei rasiale si sa aiba o educatie de virf. Daca in copilarie visa sa devina pianista, la 16 ani decide sa urmeze studiile politice. Hotarirea a fost luata dupa ce Condi a asistat la cursul despre Uniunea Sovietica tinut la Universitatea din Denver de diplomatul ceh Joseph Korbel, tatal lui Madeleine Albright, viitoarea secretara de stat a lui Bill Clinton.


Doctor in stiinte politice la 26 de ani, Rice ajunge profesor titular la Stanford la 33 de ani, fiind o voce foarte apreciata in domeniul relatiilor internationale. In 1989, trece de la teorie la practica, devenind consiliera a lui George Bush-tatal pe probleme legate de Europa de Est. In acelasi an, la intilnirea de la Malta, Bush i-o prezinta lui Gorbaciov pe colaboratoarea sa, spunind: "Ea este Condoleezza Rice. Tot ce stiu despre Uniunea Sovietica i se datoreaza". Raspunsul suspicios al presedintelui rus ar fi fost: "Sper ca stiti multe despre Rusia!", conform saptaminalului francez "L’Express". Cu timpul, Condoleezza Rice va dovedi ca stapineste foarte bine domeniul politicii internationale si ca stie sa-si impuna punctul de vedere.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.