Presedintele rus Vladimir Putin a lansat ieri un atac transparent la adresa Estoniei vecine, in timpul traditionalei parade de 9 Mai din Piata Rosie, menita a marca victoria in cel de-al Doilea Razboi Mondial asupra Germaniei naziste.

Cu acelasi prilej, Putin a avertizat si Statele Unite impotriva oricarei dorinte de "diktat". Mutarea, de catre autoritatile estone, a unui monument sovietic din centrul Tallinnului a infuriat Moscova si a declansat proteste violente in capitala estona, pe fondul unei revolte a etnicilor rusi. Fara a numi Estonia, Putin a facut o referire clara la mutarea statuii "Eroului Sovietic".

"Cei care incearca azi sa minimalizeze aceasta experienta nepretuita, cei care profaneaza monumentele eroilor de razboi isi insulta propriul popor si seamana discordie si noi neincrederi intre state si popoare", a spus liderul de la Kremlin.

Putin i-a felicitat pe veteranii de razboi inainte de a-si tine scurtul discurs dedicat zecilor de milioane de rusi care au murit in cel de-al Doilea Razboi Mondial - cunoscut in Rusia drept Marele Razboi Patriotic. Kremlinul a incercat sa promoveze victoria in acest razboi ca mijloc de intarire a unitatii nationale dupa tulburarile care au urmat destramarii fostei Uniuni Sovietice.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.