Dupã cum se stie, Bush jr. este un personaj mai degrabã nonconformist, care nu se sfieste sã vorbeascã uneori cu gura plinã sau sã-si urce picioarele obosite pe masã. Asa cã servicul de protocol a apelat la Amy Zantzinger, un cunoscãtor al fineþurilor in materie de comportament aristocrat, acesta angajandu-se sã-l inveþe pe liderul american cateva reguli obligatorii in relaþia cu musafira sa. si specialistii Departamentului de Stat au elaborate rapid o sumã de "Do" and "Don’t", conþinutul brosurii fiind pãstrat cu strãsnicie departe de ochii presei.
"New York Times" a reuºit sã afle totusi cateva, cum ar fi, de pildã, impunerea formulei "Your Majesty", pentru adresare. Potrivit publicatiei citate, presedintele Bush ar fi fost instruit ca in niciun caz sã n-o apuce pe reginã de manã, pentru un salut tipic… republican.

De asemenea, gazda a invãtat cã, atunci cand suverana pune furculita pe farfurie, nimeni nu mai are voie sã mãnance, chiar dacã nu s-au terminat de servit toate cele cinci feluri prevãzute.

Brosura scrisã de diplomati mai arãta cã Elisabeta a II-a nu poate fi prinsã de umãr pentru un "masaj prietenesc", aºa cum i-a aplicat George W. Bush cancelarului german Angela Merkel la o reuniune G-8. Dineul exlusivist de asearã - la care au fost invitate numai 134 de persoane, alese pe spranceanã- a fost primul si probabil ultimul de acest fel pe care Bush jr. il dã la Casa Albã. De aceea, se presupune cã nu l-a incomodat prea rãu fracul obligatoriu, desi gazda pledase zadarnic pentru mult mai comodul smoking.