Surse din Downing Street au declarat pentru "Financial Times" ca premierul britanic ar putea fi interesat de postul de presedinte al Consiliului European. Aceasta pozitie nu va exista insa mai devreme de doi ani, si asta numai in cazul in care anul acesta va fi adoptat un nou tratat UE. Conform propunerilor pentru Constitutia europeana, presedintele Consiliului European ar avea rolul de a exprima pozitia unificata a sefilor de stat si guvern care fac parte din Consiliu.

In acelasi timp, in cadrul unui interviu publicat vineri in mai multe ziare europene, Blair a declarat ca ideea unui Tratat Constitutional European trebuie abandonata daca statele UE vor sa gaseasca solutii la prezentul impas institutional.

Pina atunci insa, optiunea cea mai probabila pentru Tony Blair este de a fi ambasador itinerant in Orientul Mijlociu si Africa. In ultimii ani de mandat, incercind sa-si repare reputatia tot mai proasta pe plan international, Blair s-a implicat in initiative de reducere a saraciei in Africa (Millenium Development Goals) si de negociere a pacii in Orientul Mijlociu.