Prin aderarea Romaniei si Bulgariei la Uninunea Europeana (UE), Produsul Intern Brut pe cap de locuitor (PIB) a scazut cu circa 5%, potrivit unui comunicat al Parlamentului European (PE). in urma aderarii noastre si a Bulgariei, suprafata UE-25 eligibila pentru fondurile structurale a crescut cu 9% si populatia cu 6%, in timp ce PIB-ul pe cap de locuitor a scazut cu 5%.

Deputatii considera ca in momentul aderarii fiecarei tari candidate sa se decida daca Uniunea are capacitatea de a integra statul in cauza. De asemenea, acestia invita Comisia Europeana (CE) sa prezinte o analiza de impact detaliata, pentru a face posibila o evaluare corespunzatoare a tuturor efectelor aderarii Romaniei si Bulgariei asupra politicii structurale.

Parlamentul European indeamna CE sa propuna un model structurat pe niveluri pentru politica de coeziune, care sa permita o mai buna diferentiere intre asistenta de preaderare si calitatea de membru deplin al Uniunii. Totodata, acest model ar trebui sa permita potentialelor state candidate la aderare sa beneficieze de asistenta eficienta pentru dezvoltare regionala inaintea eventualei aderari la Uniunea Europeana, sub rezerva inregistrarii unui progres politic.

Acest lucru este necesar, mai ales daca se intentioneaza primirea in cadrul Uniunii a altor noi membrii. Potrivit datelor PE, prin aderarea Croatiei, suprafata UE-27 ar creste cu 1,3%, populatia sa cu 0,9%, in timp ce PIB-ul pe cap de locuitor ar scadea cu 0,6%. Prin aderarea Turciei, suprafata UE-27 ar creste cu 18,3%, iar populatia sa cu 14,7%, in timp ce PIB-ul pe cap de locuitor ar scadea cu 10,5%.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.