Candidata Partidului Socialist in turul doi al alegerilor prezidentiale din Franta, Segolene Royal, a facut un apel la o dezbatere publica cu Francois Bayrou, candidatul centrist eliminat in primul tur, cu 18,5% din voturi.

Segolene Royal, care a obtinut aproape 26% din voturi duminica, ii propune acestuia o dezbatere "transparenta" cu privire la temele de interes pentru alegatorii centristi, subliniind ca nu e vorba, deocamdata, de o alianta in vederea turului doi, care are loc pe 6 mai.

La randul sau, Nicolas Sarkozy, candidatul UMP, partid de centru dreapta, care s-a clasat primul pe 22 aprilie, cu peste 31% din voturi, a facut un apel direct la votantii lui Francois Bayrou sa-l sprijine in turul doi.

Este clar ca ambii candidati au decis sa joaca al doilea tur de scrutin la centru.

Calculul lor e simplu: atat la stanga si extrema stanga, cat si la dreapta si extrema dreapta reporturile de voturi se vor face aproape automat.

Toti cei sase candidati ai stangii radicale si ecologiste eliminati din primul tur au facut un apel fie direct, la un vot in favoarea lui Segolene Royal, fie indirect, la un baraj in fata lui Nicolas Sarkozy.

Dar totalul voturilor acestor sase candidati abia de ajunge la 10%.

La dreapta si extrema dreapta, rezervorul de voturi e mai mare, de aproape 14%.

Problema este ca nici liderul Frontului National, Jean Marie Le Pen (10,5%), nici liderul populist Philippe de Villiers (2,2%), nici candidatul "rural" Frederic Nihous (1,1%) nu au facut un apel de vot in favoarea lui Nicolas Sarkozy.

"Capra" stangista si "varza" centrista

De unde rezulta foarte clar ca voturile care vor inclina balanta vin de la Francois Bayrou.

Sondajele pentru turul doi arata ca votantii Bayrou se impart aptroximativ egal intre cei doi candidati, cu un usor avantaj pentru Segolene Royal.

Per total insa, sondajele arata un avantaj clar pentru Nicolas Sarkozy: 52 - 54% din intentiile de vot, fata de 46 - 48% pentru Segolene Royal.

si aici intervine dilema Partidului Socialist: cum sa atraga votantii centristi?

Liderii aripii de dreapta ai Partidului Socialist, ca Michel Rocard, precum si aliati din zona de centru stanga, precum Bernard Kouchner si Daniel Cohn-Bendit au sugerat imediat o alianta cu Francois Bayrou.

Problema este ca aici trebuie impacata si "capra" stangii si extremei stangi cu "varza" centrista.

Partizanii unei astfel de aliante dau exemplul coalitiei din Italia, unde Romano Prodi este in fruntea unui amalgan care merge de la centrul catolic, pana la extrema stanga.

Problema este ca in Franta astfel de coalitii nu au functionat niciodat, iar partidul lui Francois Bayrou, UDF, a fost dintodeauna aliatul partidului gaullist, actualmente intitulat UMP.

O parte a stangii ar dori o campanie negativa, de tipul "sa-l oprim pe Sarkozy", dar o astfel de strategie nu face unanimitatea la stanga.

Francois Bayrou, arbitrul turului doi

Ca asa ceva este real a dezvaluit-o luni, in cursul unui miting al lui Nicolas Sarkozy la Dijon fostul secretar national al Partidului Socialist, Eric Besson.

El a spus ca inca inainte de demisia sa din PS, in luna februarie, a existat planul de a-l "diaboliza" pe Nicolas Sarkozy, ca singura metoda de a-l invinge.

Eric Besson, care il sprijina acum pe Sarkozy, a publicat ulterior o carte, "Cine o cunoaste pe doamna Royal?", in care o descria pe candidata Socialista drept "aroganta" si "incompetenta".

Nicolas Sarkozy i-a intrebat de altfel pe adversarii sai de stanga, in timpul mitingului de la Dijon, "De unde atata ura?".

Socialistii si stanga in general il descriu pe candidatul UMP drept un radical insetat de putere, un rasist mascat, o marioneta a capitalistilor, care nu poate decat sa-i divizeze pe francezi si nu sa-i uneasca.

Cat despre Francois Bayrou, el a anuntat ca se va pronunta intr-o conferinta de presa miercuri si inca o data, dupa dezbaterea televizata Sarkozy - Royal, programata pe 2 mai.

El i-a decsris pe cei doi candidati drept "oameni ingrijorati, Sarkozy pentru ca stie unde vrea sa ajunga, iar Royal pentru ca nu stie".


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.