Avea 76 de ani. Boris Eltin suferea de grave boli de inima.

Nascut in 1931, intr-o familie de tarani, intr-un sat din muntii Urali, Boris Eltin a intrat in Partidul Comunist al URSS la varsta de 30 de ani.

Cariera sa avea insa sa ia avant mult mai tarziu.

In 1985, presedintele de atunci Mihail Gorbaciov l-a adus la Moscova, pentru a ocupa functia de adjunct in Sovietul Suprem.

Din pricina zelului sau si a dorintei de a reforma structurile de putere, in 1988 avea sa cada, pentru o scurta perioada, in dizgratia conducerii de la Moscova.

In 1991, cand Uniunea Sovietica inca nu se destramase, Boris Eltin a devenit primul presedinte ales liber al Rusiei.

Anul 1991 a fost insa un test pentru tinara democratie rusa.

Rivalitatea cu Gorbaciov

In august acelasi an, adversarii lui Mihail Gorbaciov si ai reformelor initiate de acesta au incercat sa organizeze o lovitura de stat.

Boris Eltin alaturi de Mihail Gorbaciov in 1991

A fost un moment de care Boris Eltin a profitat din plin. Scena cand s-a suit pe tanc pentru a apara reformele initiate de Mihail Gorbaciov a ramas cunoscuta pentru totdeauna.

La sfarsitul aceluiasi an, Uniunea Sovietica avea sa se destrame, iar Boris Eltin sa devina presedinte al unei Rusii independente.

Au urmat insa ani tensionati.

in 1993, Rusia a fost in pragul unui razboi civil. Pentru a-si impune autoritatea, presedintele Eltin a recurs la tancuri impotriva parlamentarilor baricadati inauntrul cladirii si a convocat alegeri anticipate.

A castigat alegerile din 1996, dar efortul facut in campanie avea sa-l coste scump: a fost supus unei operatii pe cord deschis.

Popularitatea presedintelui Eltin a suferit mai multe lovituri.

Pe plan extern, aceasta scadere de popularitate s-a datorat in mare masura razboiului din Cecenia.

Aveau treptat sa se adauge relatari cu privire la starea sa de sanatate si la excesul de alcool.

Criza financiara de la sfarsitul anilor 90 avea sa sporeasca indoielile cu privire la capacitatea presedintelui Eltin de a mai conduce tara.

Si-a dat demisia in ultima zi a mileniului trecut, pe 31 decembrie 1999.

"Rusia trebuie sa inceapa un nou mileniu cu alti politicieni", spunea el.

"Noi, care am fost la putere atatia ani, trebuie sa plecam."