Ministrii de externe din statele Uniunii Europene au aprobat aplicarea unui set de sanctiuni la adresa Iranului aprobat anterior de Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite.

Insa, dupa cum transmit corespondentii BBC, atitudinea europenilor fata de refuzul Iranului de a-si opri programul nuclear ar putea sa devina chiar mai dura odata cu trecerea timpului.

Sanctiunile aprobate la intalnirea ministrilor de externe de la Luxemburg vizeaza atat persoane cat si institutii iraniene implicate in dezvoltarea programului nuclear iranian.

Spre deosebire de lista alcatuita la Natiunile Unite, cea aprobata de oficialii europeni cuprinde mai multe nume ale unor persoane carora li s-au inghetat bunurile detinute in strainatate si li s-a interzis accesul in statele membre ale Uniunii Europene.

S-a hotarat de asemenea ca nu se vor face niciun fel de exporturi de armament catre Iran.

In acelasi timp Javier Solana, principalul responsabil european in domeniul politicii externe a anuntat ca va merge peste doua zile in Turcia unde se va intalni cu negociatorul sef in domeniul nuclear al Iranului, Ali Larijani.

Domnul Solana nu a spsus ce asteapta sa obtina in urma discusiilor cu oficialul iranian in conditiile in care comunitatea internationala insista ca Teheranul sa opreasca activitatile de imbogatire a uraniului inainte de debutul unor negocieri pe marginea programului sau nuclear.

Uniunea Europeana a adoptat pana in prezent mai multe cai in incercarea de a convinge Iranul sa tina seama de temerile din plan international cu privire la faptul ca la Teheran s-ar incerca obtinerea de arme nucleare.

Europenii nu au ezitat sa sanctioneze Iranul dar, in acelasi timp, au oferit importante stimulente de ordin politic si economic precum si ajutor pentru dezvoltarea unui prgram nuclear care sa poate fi folosit doar in scopuri civile.

Deocamdata nimic nu a parut sa deblocheze situatia. La sfarsitul saptamanii trecute purtatorul de cuvant al ministerului de externe de la Teheran a spus inca o data ca Iranul nu are niciun fel de intentie sa renunte la imbogatirea uraniului.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.