Vechii colegi de FSB ai lui Putin l-au interogat pe Kasparov. Cu el a fost chemat pentru explicatii si scriitorul Eduard Limonov, lider al partidului national bolsevic. Agentii evalueaza daca exista coordonatele necesare pentru a fi incriminat de instigare la extremism.

Fostul campion mondial de sah Garry Kasparov isi reimprospateaza acum notorietatea prin opozitia vehementa la actualul regim de la Kremlin. Adversarul sau este Putin, caruia ii apartine ultima mutare, cea de ieri.

Sahistul Garry Kasparov si scriitorul Eduard Limonov au fost supusi ieri, intr-o prima repriza, unui interogatoriu de patru ore.

Intalnirea cu agentii FSB, ex KGB, a fost calificata de fostul campion mondial de sah "calma" si "corecta". A declarat pentru agentiile de presa ca nu si-a dat seama daca era un interogatoriu sau o conversatie oarecare. Kasparov a avut cuvinte de lauda la adresa agentului cu care s-a intretinut, spunand ca "persoana nu prea credea in acuzatiile procurorului general". In timpul manifestatiei de sambata trecuta de la Moscova, Kasparov a fost saltat de politisti si retinut cateva ore.

O coalitie marginala si hibrida

Invitatia la serviciile secrete a fost motivata de comentariile "extremiste" pe care Kasparov le-a facut la un postul de radio independent "Ecoul Moscovei" si intr-un ziar al opozitiei. Sahistul rus nu a fost singur in birourile serviciilor secrete rusesti. L-au insotit doi avocati insarcinati cu apararea. Amanuntele despre persecutia la care este supus au fost oferite presei de joi, de Kasparov insusi, intr-o conferinta de presa. AFP citeaza aparatorii legali ai sahistului, care spun ca "legea e de partea lui", cel putin in acest dosar. Coalitia de opozitie, sub numele de "Cealalta Rusie", este o federatie de partide si formatiuni politice care fac presiuni puternice si concertate in vederea alegerilor prezidentiale din 2008.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.