Marea Britanie va fi impotriva unui tratat constitutional, pe care presedintia germana a UE vrea sa il propuna in iunie, cerind doar o amendare a actualelor tratate.

Premierul britanic, Tony Blair, a declarat ca Uniunea Europeana nu are nevoie de o constitutie, ci ar trebui doar sa amendeze actualele tratate, pentru a putea reforma institutiile, in actuala formula cu 27 de state. Declaratia, cea mai clara pozitie britanica de pina acum in ce priveste actuala stare a eforturilor europene de a obtine un tratat constitutional, a fost facuta luni seara, dupa o intilnire cu premierul olandez Jan Peter Balkenende. Olandezii au votat in 2005, intr-un referendum, impotriva Constitutiei, la fel cum facusera si francezii, aducind Uniunea Europeana intr-o criza nerezolvata pina acum.

Superstatul, nedorit

"Cred ca oamenii pot identifica foarte clar lucrurile care genereaza un super-stat european pe care nu-l dorim… si lucrurile necesare pentru a face Europa sa functioneze mai eficient", a declarat premierul britanic. "E o diferenta imensa intre un tratat constitutional care incearca sa scrie toate regulile Uniunii Europene, sa dea nastere unui intreg nou set de principii legale si un tratat care amendeaza tratatele europene existente, conducind la o functionare mai eficienta a regulilor", a continuat Blair. Acesta este cel mai clar indiciu despre ce fel de document doreste Marea Britanie sa fie adoptat la nivel european. Presedintia germana a UE trebuie sa prezinte in luna iunie planurile pentru adoptarea unui nou tratat constitutional.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.