In Ucraina se merge pe amanari. Curtea Constitutionala a amanat pentru saptamana viitoare luarea unei decizii privind legalitatea decretului prezidential de dizolvare a Radei.

Iar, potrivit unor surse parlamentare de la Kiev, alegerile legislative anticipate au fost amanate din 27 mai pentru octombrie 2007. in alta ordine de idei, presedintele Viktor Iuscenko a elaborat un plan in 15 puncte de iesire din criza. Despre ce este vorba, nimeni nu stie, continutul proiectului urmand sa fie facut public dupa discutarea lui cu premierul Viktor Ianukovici.

De parca nu ar avea nici o legatura cu evenimentele de la Kiev, din Ucraina, in general, liderul opozitiei portocalii, Iulia Timosenko, da sfaturi Occidentului despre cum poate fi pusa Rusia la punct. intr-un articol intitulat "Cum sa intimdezi Rusia" si care urmeaza sa apara in numarul pe aprilie al prestigioasei publicatii americane "Foreing Affairs", fostul premier respinge ideea unui nou razboi rece, dar scrie ca "din cauza fluxului de bani obtinuti din exporturile de petrol si gaze naturale, Kremlinul a pierdut simtul proportiei". "Dupa prabusirea comunismului", estimeaza fosta "printesa a gazelor naturale", cum a fost Timosenko supranumita pe vremea cand conducea complexul energetic al Ucrainei si coordona intreg tranzitul de "aur albastru" dinspre Rusia spre Europa, "partenerii occidentali si-au concentrat eforturile pentru a sprijini reformele politice din Rusia, fara insa a neglija sa contracareze expansionismul rus". in opinia lui Timosenko, "in loc sa atraga Rusia intr-un sistem de dialog si colaborare atunci cand era slaba si vlaguita, Occidentul s-a facut ca nu o vede".

Doamna de fier a Ucrainei este de parere ca, "indiferent de nivelul de evolutie a Rusiei, indiferent de succesele ei in procesul de transformare, nimeni nu trebuie sa spere ca Moscova va renunta la esenta ei imperiala". Iata de ce, pune Timosenko punctul pe "i", "Europa, tarile occidentale in ansamblul lor trebuie sa se preocupe de crearea unui mecanism de contraponderi la acest expansionism". Potrivit lui Timosenko, solutia consta in elaborarea unei politici comune in relatiile cu Rusia, o politica unde Occidentul sa vorbeasca pe o singura voce.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.