Ministrii economiei din Romania, Serbia, Croatia, Slovenia si Italia au semnat ieri la Zagreb declaratia ministeriala de sustinere a proiectului privind constructia oleoductului Constanta-Trieste.

Romania a fost reprezentata de secretarul de stat din MEC, Eugen tapu-Nazare, care este, de la 1 ianuarie 2007, presedintele Comitetului Interstatal pentru proiectul PEOP (Pan European Oil Pipeline).

Ceilalti semnatari ai declaratiei au fost ministrul economiei, muncii si antreprenoriatului din Croatia, Branko Vukelic, ministrul mineritului si energiei din Serbia, Radomir Naumov, ministrul economiei din Slovenia, Andrej Vizjak, si secretar de stat din cadrul Ministerului Dezvoltarii Economice din Italia, Alfonso Gianni. De asemenea, documentul a fost semnat si de comisarul european pentru energie, Andris Piebalgs.

Potrivit lui Eugen tapu-Nazare, constructia efectiva a conductei de transport petrol va incepe in doi - maximum trei ani de la data semnarii declaratiei de sustinere a proiectului. "Va fi cel mai important pas facut pana acum in proiectul de constructie a oleoductului. Reprezinta un semnal clar de vointa politica", a declarat recent pentru NewsIn oficialul MEC, responsabil cu politica industriala a Romaniei si presedinte al Comitetului interstatal pentru Constanta-Trieste. Secretarul de stat a mai aratat ca, dupa semnarea de la Zagreb, comitetul interstatal va demara formarea companiei de dezvoltare a proiectului.

"Reprezentantii acestei companii vor sta de vorba atat cu potentialii investori financiari precum BEI si IFC, cat si cu societatile interesate sa participe la proiectul de constructie si operare", a punctat presedintele Comitetului interstatal pentru Constanta-Trieste. Eugen tapu-Nazare a mentionat ca intentia autoritatilor romane este de a implica societatile Oil Terminal si Conpet ca si operatori de proiect.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.