Catolicii au marcat ieri doi ani de la moartea Papei Ioan Paul al II lea, printr-o serie de slujbe tinute la Vatican, dar si in Polonia, tara natala a fostului Suveran Pontif. Comemorarea lui Karol Wojtyla a coincis cu finalizarea primei etape din procesul de sanctificare, prin depunerea, de catre Dioceza Catolica din Roma, a sute de mii de pagini ale documentelor care propun beatificarea Papei Ioan Paul al II-lea. Pentru ca o persoana sa fie beatificata - ultimul pas inainte de sanctificare - Biserica Catolica are nevoie de dovezi ale unor vindecari pe care medicii nu si le pot explica, survenite dupa moartea celui ce urmeaza sa fie beatificat.

Beatificarea Suveranului Pontif

Dosarul privind beatificarea fostului Suveran Pontif a fost pregatit minutios de dioceza din Roma si de cea din Cracovia, iar toate documentele adunate, stranse pe baza ascultarii a peste 100 de marturii, urmeaza sa fie analizate de Congregatia Vaticanului pentru Cauzele Sanctificarii. Ultimul cuvant il va avea insa actualul Papa, Benedict al XVI-lea, cel care, de altfel, a dat unda verde initierii procedurilor rapide de sanctificare a lui Karol Wojtyla, imediat dupa moartea acestuia, desi cutumele Bisericii Catolice prevad ca acest proces trebuie demarat la cinci ani de la decesul "candidatului".

Desi mii de credinciosi au scandat, acum doi ani, in Piata San Pietro, "Santo Subito", cerand sanctificarea imediata a Papei Ioan Paul al II-lea, Biserica Catolica a avut nevoie de dovezi incontestabile privind vindecari medicale inexplicabile din punct de vedere medical. In cazul fostului Papa, aceste dovezi au fost aduse de numeroase persoane, dar principalul caz pe care s-a cladit dosarul beatificarii a fost cel al calugaritei franceze Marie Simon-Pierre, in varsta de 46 de ani, care suferea de boala Parkinson si care a declarat ca s-a vindecat, in mod miraculos, dupa ce s-a rugat la Ioan Paul al II-lea. Pentru ca fostul Suveran Pontif sa fie declarat sfant, va fi insa nevoie de un al doilea miracol atribuit acestuia.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.