Vizita presedintelui chinez Hu Jintao marcheaza debutul "anului Chinei in Rusia", un program care acopera domenii mergind de la energie si securitate pina la cultura si educatie. Hu Jintao va incerca sa asigure aprovizionarea Chinei cu resurse energetice rusesti si sa mareasca schimburile comerciale la 80 de miliarde de dolari anual, fata de 30 de miliarde in prezent. Cu toate ca in 2006, "anul Rusiei in China", volumul schimburilor a crescut cu peste 40%, acestea nu reprezinta decit 2% din schimburile comerciale ale Chinei.

Foame de energie

Rusia priveste cu ochi buni diversificarea exporturilor sale de resurse energetice, avind in vedere ca exporturile catre UE, care depasesc 50% din volumul total, depind prea mult de factorii politici. Nici exporturile catre China nu sint insa lipsite de neintelegeri, deoarece Beijingul doreste sa achizitioneze actiuni ale marilor companii rusesti.

"Ambele parti stiu ca trebuie sa controleze resursele, iar noile reguli din Rusia pentru intarirea controlului statului asupra resurselor sint identice cu cele chinezesti", arata Wenran Jiang, expert in probleme energetice la Universitatea Alberta din Canada, citat de Reuters. Din cauza unei capacitati limitate de extractie, Gazprom nu a reusit sa onoreze livrarile de 80 de milioane de metri cubi de gaze catre China, iar proiectata construire a unui oleoduct intre Siberia si China stagneaza.