Dosarul nuclear iranian a revenit, la finalul saptamanii trecute, in atentia Consiliului de Securitate, forul decizional al ONU optand, sambata, in favoarea impunerii de noi sanctiuni asupra Teheranului.

Restrictiile prevazute de rezolutia 1747 vizeaza exporturile de armament ale Republicii Islamice, dar si nu mai putin de 28 de persoane fizice si juridice, asociate cu Banca Sepah, aflata sub controlul statului, si Garzile revolutionare iraniene, ale caror bunuri din strainatate vor fi inghetate.

Textul prevede, totodata, impunerea de sanctiuni suplimentare in cazul in care Iranul refuza sa se conformeze solicitarii Natiunilor Unite de suspendare a programului nuclear "desfasurat in scopuri pasnice", dupa spusele partii iraniene, in termen de 60 de zile.

"Iranul nu reprezinta o amenintare la adresa pacii si securitatii internationale, asadar nu intra sub incidenta mandatului conferit Consiliului de Carta ONU", a fost replica ministrului de Externe Manouchehr Mottaki, potrivit Reuters. "Suspendarea nu constituie nici o optiune, nici o solutie", a continuat seful diplomatiei de la Teheran, acuzand o "manipulare" a forului decizional al ONU in vederea adoptarii unor "masuri nejustificate" la adresa Republicii Islamice Iraniene.

"Va asigur ca presiunea si intimidarea nu vor schimba politica Iranului", a adaugat Mottaki, nevoit sa suplineasca absenta presedintelui Mahmud Ahmadinejad, care si-a anulat, in ultimul moment, vizita in SUA, pe motiv ca autoritatile americane ar fi tergiversat procedurile de eliberare a vizei necesare deplasarii la reuniunea Consiliului de Securitate de la New York.