Presedintele chinez Hu Jintao se afla intr-o vizita de trei zile la Moscova pentru convorbiri cu omologul sau, Vladimir Putin si cu alti importanti reprezentanti ai mediului de afaceri din Rusia.
El va participa la deschiderea oficiala a "Anului Chinei in Rusia" care cuprinde o serie de evenimente menite sa intareasca legaturile politice, culturale dar, mai ales economice, dintre cele doua mari puteri eurasiatice. Rusia construieste o conducta de petrol in valoare de 11 miliarde de dolari pentru a satisface foamea de energie a unei economii chineze, care, de aproape un deceniu, cunoaste un ritm accelerat de crestere. Moscova si Beijingul conlucreaza intens in plan economic si in cadrul Organizatiei Cooperarii de la Shanghai, din care mai fac parte si fostele republici sovietice Uzbeckistan, Kazachkstan, Tajikistan.

Desi relatiile dintre China si URSS nu au fost mereu cordiale, Moscova a fost intotdeauna, si continua si in prezent sa fie, cu 90% dintre importurile chinezesti de echipamente si tehnologii militare, cel mai important partener din acest domeniu al Beinjingului. Avand drept de veto in cadrul Consiliului de Securitate al Organizatiei Natiunilor Unite, cele doua state au adoptat pozitii similare in dosarele fierbinti ale ultimilor ani, cum ar fi programul nuclear iranian. Moscova si Beijingul sustin continuarea eforturilor diplomatice, in dauna unor sanctiuni impuse regimului de la Teheran pentru continuarea activitatilor de imbogatire a uraniului.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.