Cateva zeci de protestatari au fost ridicati ieri-dimineata de Politia chineza din Piata Tien Anmen, in jurul cladirii unde se desfasoara sesiunea de primavara a Adunarii Nationale a Poporului.

Agentiile internationale nu precizeaza de ce se adunasera protestatarii in locul strategic, dar noteaza ca printre cei retinuti cu brutalitate se aflau mai multi copii, care au reusit sa raspandeasca in piata fluturasi inainte de a fi ridicati de politie si transportati cu dubele spre destinatii necunoscute. BBC lanseaza supozitia ca ar fi fost vorba de o demonstratie indreptata impotriva coruptiei demnitarilor, amintind ca pe agenda sesiunii de ieri a Parlamentului se aflau un proiect de lege anticoruptie si o propunere de limitare a salariilor inaltilor functionari de stat la de 14 ori salariul mediu pe economie.

Potrivit Agentiei Reuters, un barbat ar fi reusit sa se adreseze jurnalistilor, spunadu-le ca protestul vizeaza de fapt doctrina antisecesionista a Chinei. In deschiderea sesiunii parlamentare, presedintele Hu Jintao insistase pentru statutul Taiwanului de provincie chineza. Potrivit acelorasi surse, majoritatea persoanelor retinute pareau sa fi venit din provincie.

Sesiunea Parlamentului chinez, care se prelungeste pana la sfarsitul lui martie, este intotdeauna insotita de masuri de securitate exceptionale la Beijing.
Si anul acesta, peste 650.000 de politisti patruleaza pe strazi, masinile sunt controlate la intrarile orasului si este interzis survolul de agrement al metropolei cu parapante, aeromodele sau baloane cu aer cald.


Despre autor:

Sursa: Realitatearomaneasca.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.