Continuand seria articolelor dedicate implinirii la sfarsitul acestei saptamani a 50 de ani de existenta a Uniunii Europene, publicatia britanica "The Independent" estima ieri ca festivitatie care se vor desfasura la umbra Portii Brandenburg reprezinta cel mai bun exemplu a ceea ce a reusit proiectul european intr-o jumatate de secol. Porti care din simbol al divizarii Europei au devenit acum simbol al unitatii continentului.
Da, scria autorul materialului, multi din locuitorii UE se declara nemultumiti de modul lor de viata, pun la indoiala reusitele organizatiei. Cu toate acestea... ziarul a gasit 50 de motive pentru care UE trebuie indragita. "Cetatenii UE pot calatori liber pe tot teritoriul Uniunii, chiar si fara pasaport in cele mai multe cazuri. Cu mici exceptii temporare, oricine poate munci in oricare din tarile membre. 15 state au creat o structura unica de aparare frontaliera. in 13 a fost introdusa moneda unica. Toti cei 27 de participanti au semnat Carta drepturilor fundamentale. Toti au anulat pedeapsa cu moartea. Toti se subordoneaza hotararilor Curtii europene. in cei 50 de ani care s-au scurs de la semnarea Tratatului de la Roma, document prin care s-a dorit, printre altele, ca Europa sa fie protejata de alte razboaie, statele membre au demonstrat de multe ori, spre propria lor uimire, o mare unitate.

Divergentele, disensiunile si neintelegerile nu au aparut decat ulterior", sublinia "The Independent". in acelasi timp, majoritatea celor 492 milioane de locuitori ai UE nu se simt parte a proiectului politic european. "Proiectul integrarii europene este pus sub semnul intrebarii de multi europeni; este considerat un subiect birocratic, administrat de o eurocratie de la Bruxelles, fara chip si fara suflet - in cel mai bun caz plictisitoare si in cel mai rau caz periculoasa", afirma in anul 2000 ministrul german de Externe de la acea vreme, Joschka Fischer (foto). Cinci ani mai tarziu, cetatenii a doua state fondatoare, Franta si Olanda, au respins Constitutia europeana, document care ar fi condus la continuarea integrarii europene. Dupa escul din 2005, liderii UE incearca sa adopte o serie de masuri pentru apropierea "proiectului european" de cetatenii sai, iar Comisia Europeana a lansat o serie de initiative in favoarea populatiei.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.