Proiectul SUA risca sa provoace diviziuni in cadrul NATO, sustine secretarul general al Aliantei, Jaap de Hoop Scheffer

Secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, a avertizat ca Alianta risca sa fie divizata in cazul scutului american antiracheta, deoarece sistemul nu protejeaza toate statele europene de eventualele rachete balistice iraniene.

Oficialii NATO sustin ca programul initiat de Statele Unite va proteja aproape intreaga Europa, dar nu si tarile din sud-estul continentului, unde va fi nevoie de amplasarea unui sistem cu raza mai scurta de actiune din cauza distantei reduse fata de Iran.

in opinia lui Scheffer, Europa ar trebui sa-si infiinteze propriul sistem de aparare, care sa il dubleze pe cel american. si aceasta pentru ca scutul american nu protejeaza toate statele europene de eventualele rachete balistice iraniene. "inregistram progrese privind dezvoltarea unor sisteme care sa asigure protectie in special a trupelor dislocate, si mai putin a oraselor si a anumitor teritorii. Ar putea exista o legatura intre cele doua sisteme la un moment dat", a declarat secretarul general al NATO intr-un interviu acordat "Financial Times".

El s-a declarat convins de necesitatea unui scut antiracheta pentru Europa, "tinand cont de testele nucleare nord-coreene, de capacitatea nucleara si de declaratiile iranienilor". Secretarul general al Aliantei Nord-Atlantice a respins protestele Rusiei fata de instalarea scutului antiracheta, dezvaluind ca interceptoarele ce urmeaza a fi instalate in Polonia "nu vor diminua capacitatea de prima lovitura" a Rusiei.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.