Isolda Saalman, deputata germana de Saxa Inferioara, a cerut ca lui Adolf Hitler sa i se retraga, dupa 62 de ani de la moarte, cetatenia germana pe care acesta o obtinuse in 1932, a informat, duminica, saptamanalul Der Spiegel.
Ea a depus o motiune in acest sens pe langa Parlamentul regional al landului Saxa Inferioara, care este examinata in prezent de comisia problemelor juridice. Demersul constituie o "etapa simbolica" vizand sa debaraseze de un "complex" istoric orasul Brunswick care ii acordase nationalitatea germana lui Hitler si care a fost un bastion nazist in anii 1930, a declarat deputata social-democrata ziarului regional Hannoveresche Allgemeine Zeitung.
Ea a precizat ca intentia sa nu este de a rescrie istoria sub pretextul ca Hitler nu a fost german. Nascut in Austria, Hitler acceptase in 1932 un post administrativ pe care nu l-a ocupat niciodata, dar care ii conferea nationalitatea germana de care avea nevoie pentru a-si sustine ambitiile electorale. Der Spiegel relateaza ca viitorul dictator nazist ar fi replicat unui simpatizant care il felicita pentru ca a obtinut-o: "Nu eu trebuie sa fiu felicitat, ci Germania".

Revista isi exprima rezervele fata de reusita demersului dnei Saalman, amintind ca Legea fundamentala germana interzice privarea de nationalitate o persoana care in urma acestei masuri ar deveni apatrida. Or, situatia ar fi tocmai aceasta intrucat Hitler a renuntat in 1925 la cetatenia austriaca, argumentand ca el traieste in Germania din 1912 si chiar a efectuat stagiul militar in armata germana in cursul Primului razboi mondial. Un functionar al Ministerului Justitiei din Saxa Inferioara, care a preferat anonimatul, si-a exprimat si el opinia: "Un mort este un mort. Nu i se poate retrage nimic."


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.