Crearea unei axe SUA-Brazilia pentru producerea si comercializarea de biocarburanti constituie pentru administratia americana obiectivul strategic al turneului pe care presedintele George W. Bush il va efectua in cinci state ale Americii Latine - Brazilia, Uruguai, Columbia, Guatemala si Mexic.
Tom Shannon, adjunct al secretarului de stat, si ambasadorul brazilian in SUA, Antonio Patriota, au anuntat zilele trecute la Washington infiintarea unui Forum international al biocombustibilor, care sa includa SUA, Brazilia, China, India, Africa de Sud si UE. Timp de un an, noua structura va servi drept instrument pentru schimb de informatii si experienta.

Domeniile vizate fiind elaborarea unor standarde internationale pentru utilizarea biocombustibilului ca sursa alternativa de energie a petrolului. Presedintele Bush va propune, de asemenea, Uruguayului sa devina unul din furnizorii de biocarburanti pentru SUA. Chiar daca Uruguay face parte din Mercosur (piata comuna sud-americana), Montevideo si Washington au semnat recent un acord-cadru pe probleme de comert si investitii, document care nu intra in contradictie cu tratatul de liber-schimb. Alaturi de Chile, Brazilia si Uruguay formeaza asa numita tabara moderata in interiorul noii stangi latino-americane. Oricum, in toate cele cinci state vizitate, Bush va fi intampinat cu manifestatii antiamericane.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.