Uniunea Europeana nu intentioneaza sa participle la sistemul american de aparare antiracheta dar, statele membre sunt libere sa se alature Washingtonului in realizarea acestui proiect a afirmat Javier Solana, Inaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Politica Externa.

Solana a facut aceasta declaratie la sfarsitul reuniunii informale a ministrilor apararii din statele UE.
Cererea adresata de catre administratia de la Washington guvernelor de la Varsovia si Praga de a gazdui pe teritoriile lor lansatoare de rachete interceptoare si instalatii radar pentru a raspunde unor atacuri venite din partea Iranului sau a Coreei de Nord a provocat reactia foarte virulenta a Moscovei, care a anuntat posibila sa retragere din Tratatul privind Reducerea Rachetelor cu Raza Medie de Actiune, accord fundamental pentru "pacea nucleara" in Europa considerand gestul Casei Albe drept o amenintare directa la adresa securitatii sale.

"Polonia si Cehia nu reprezinta o amenintare pentru nimeni" a declarat pe acest subiect Solana."Faptul ca in acest moment nu exista o amenintare directa la adresa securitatii Europei nu exclude faptul ca aceasta ar putea sa apara intr-un viitor apropiat" a mai adaugat acesta, facand referire la dezvoltarile in domeniul rachetelor cu raza lunga si medie ale regimului de la Teheran.
Aceasta dezbatere a urmat declaratiei directorului Agentiei Pentagonului pentru Apararea Antiracheta, generalul Henry Obering, potrivit caruia Washingtonul doreste ca aliatii sai europeni sa inteleaga necesitatea ca acest sistem de aparare sa fie construit si ca acest proiect va continua oricum.

In cancelariile europene numeroase voci sustin ca acest plan defensiv american va afecta relatiile Uniunii cu Rusia. Moscova si Kievul si-au exprimat in mod public nemultumirea fata de Washington, declarand ca Statele Unite continua sa actioneze in logica Razboiului Rece. Statele Unite vor instala o statie radar in Cehia si o baterie de rachete in Polonia.

Acest sistem ar urma sa contracareze o eventuala lovitura cu rachete balistice din partea Coreei de Nord sau a Iranului, nu a Rusiei, a explicat Casa Alba.
Germania nu a precizat daca este pregatita sa participe la acest proiect extrem de constisitor, dar considera ca este necesar sa se ia masuri in fata eventualitatii unui atac. (M. Marin)


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.