Filmul sau, “Un adevar incomod”, a cucerit un Oscar, iar el insusi a fost nominalizat pentru un Nobel pentru pace. Sa fie acestea argumente suficiente pentru intrarea lui Al Gore (58 de ani) in cursa pentru Casa Alba?, se intreaba revista “Focus”.

Multi democrati ar sprijini din tot sufletul candidatura fostului vicepresedinte american, care mai are la activ o asemenea experienta electorala. Pe Internet, exista zeci de pagini dedicate sustinerii lui Gore, iar un sondaj facut printre suporterii democratilor il plaseaza deja pe fostul colaborator al lui Bill Clinton pe pozitia a treia in preferinte, dupa Hillary Clinton si Barack Obama, desi Gore nici macar nu si-a anuntat intentia de a candida. Chiar si fosti lideri politici, precum Jimmy Carter, cred ca Al Gore ar face bine sa intre in competitie. Si s-a angajat sa-l sprijine, daca va lua aceasta decizie.

"Ceea ce, din pacate, nu cred ca va face", a adaugat ex-presedintele SUA. Discutiile legate de numele lui Al Gore s-au iscat pe fondul aprecierilor facute de strategii politici, potrivit carora nici Hillary Clinton, nici Barak Obama n-ar corespunde portretului ideal al candidatului democrat pentru Casa Alba. Senatoarea de New York ar putea trage ponoasele aventurilor galante ale sotului ei, iar senatorul de Illinois ar fi inca necopt politic. Mass-media a remarcat deja ca Hillary nu prea
s-a afisat cu Bill in actiunile sale electorale, iar revista "Newsweek" s-a intrebat daca nu cumva candidata s-ar simti jenata de aceasta alaturare.

O alta publicatie, "Report", a aratat ca sfetnicii doamnei Clinton anticipeaza ca adversarii republicani vor ataca acest punct vulnerabil al democratei si vor scoate la lumina vechi si noi aspecte penibile din viata intima a fostului lider de la Casa Alba. De altfel, intr-o recenta convorbire telefonica purtata cu un ziarist, unul din consilierii lui Hillary l-a amenintat deschis: "Daca vrei sa discutam aceasta tema, inchid imediat!" In plus, democratii se mai tem ca eventuala alegere a fostei Prime Doamne ar diviza Statele Unite, asa cum
s-a intamplat dupa victoria lui George W. Bush.

Ca sa nu mai vorbim de faptul ca baza liberala de stanga este foarte suparata pe Hillary, care nu si-a cerut scuze publice pentru ca, in urma cu patru ani si jumatate, a sustinut in Senat pozitia lui Bush in legatura cu razboiul din Irak. Cat despre Barak Obama, desi e vazut ca o tanara speranta a politicii, avand numai doi ani vechime in Senat, este neexperimentat pentru cea mai inalta functie din SUA. E drept, se bucura de multa popularitate, dar pentru majoritatea americanilor este, practic, un necunoscut. Iar imaginea buna trebuie "umpluta" cu un continut consistent, ceea ce pana acum nu s-a intamplat.

Al Gore nu ar avea asemenea probleme. Fost deputat, apoi senator si vicepresedinte al SUA, el are experienta cat Hillary si Obama la un loc. Pe de alta parte, s-a opus din capul locului interventiei in Irak si, in felul acesta, ar putea atrage lesne voturile cetatenilor care se opun razboiului. El este, totodata, considerat, in cercurile democrate, adevaratul castigator al alegerilor prezidentiale din 2000, deoarece a obtinut atunci mai multe voturi la nivelul tarii decat George W.Bush. In ciuda tuturor acestor argumente, Gore a respins pana acum posibilitatea inscrierii sale in cursa electorala:"Sansele de a nu intra in cursa sunt de 99:1", a declarat fostul vicepresedinte unui ziar din statul sau natal, Tennessee. Dar a lasat totusi o portita, de 1%. Strategul democrat Linda Pinti se indoieste insa ca Gore se va arunca in competitie de capul lui.

Mai intai, ar trebui "recrutat" de partid, eventual ca solutie salvatoare in caz ca atat doamna Clinton, cat si Barak Obama vor pierde dramatic din popularitate. De cealalta parte, in tabara republicanilor, ipoteza candidaturii lui Al Gore starneste ingrijorare. Nu-i de mirare ca, imediat dupa ce a luat Oscarul, democratul a fost atacat de Centrul pentru Studii Politice din Tennessee (de orientare conservatoare, de dreapta), ca, de fapt, in viata particulara n-ar fi atat de preocupat de cauzele incalzirii globale, ca dovada ca nu economiseste curentul, ci plateste aproximativ 1200 de dolari lunar pentru electricitate. Gore nu a negat acuza, ci a explicat ca el consuma numai energie provenita din surse nepoluante, precum cea solara, eoliana sau din gaz metan. Ceea ce, iata, il face si mai simpatic!


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.