Un german din patru, 24 %, considera in continuare ca fiind germane regiunile Silezia si Prusia Orientala, care fac parte din teritoriile polonez, rusesc si lituanian din anul 1945, potrivit unui sondaj publicat marti de saptamanalul Der Spiegel.
Un procent de 40 % dintre persoanele intervievate regreta ca Silezia si Prusia Orientala nu mai apartin Germaniei, iar 24 % deplang ca Germania a renuntat prin tratat la orice revendicare teritoriala. Dupa reunificare, cele doua tari germane au semnat un tratat in care Germania recunostea linia Oder-Neisse ca frontiera si renunta la orice revendicare teritoriala in Polonia. Tratatul nu continea nici o specificare cu privire la soarta familiilor de germani expulzati din Silezia si din Prusia Orientala la sfarsitul Celui de-al Doilea Razboi Mondial. Revendicarile asociatiilor persoanelor expulzate constituie frecvent cauza incidentelor diplomatice intre Germania si Polonia. In cele din urma, o expozitie avand ca tema aceste expulzari, prezentata in 2006, la initiativa Confederatiei germane a expulzatilor, precum si reclamatiile pentru despagubiri adresate Curtii Europene a Drepturilor Omului CEDO prin asociatia radicala a expulzatilor "Preussische Treuhand’"au declansat un val de critici din partea Varsoviei. Relatiile germano-poloneze sunt tensionate in special de la accederea la putere in 2005 a lui Lech Kaczynski, liderul partidului conservator Dreptate si Justitie. Acest sondaj a fost realizat in perioada 9-11 ianuarie de institutul TNS Forschung pe un esantion de 1.000 de persoane pentru un numar special din Der Spiegel, consacrat istoriei.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.