Cu doar o zi inainte de debutul negocierilor finale privind Kosovo, programate sa inceapa astazi, la Viena, emisarul special al ONU, Martti Ahtisaari , s-a declarat dispus sa modifice proiectul Natiunilor Unite vizand statutul regiunii.
Decis sa respinga fiecare element al planului Natiunilor Unite, ce presupune crearea "unui alt stat albanez", Belgradul face front comun cu Moscova, Rusia intentionand sa isi exercite dreptul de veto in cazul in care propunerile enuntate de Ahtisaari la inceputul lunii februarie vor ajunge pe masa Consiliului de Securitate, in forma actuala.

"In concordanta cu mandatul primit de la Parlamentul sarb, delegatia noastra va lua pozitie fata de orice element care submineaza integritatea teritoriala si suveranitatea statului sarb", a declarat, ieri, un reprezentant al Belgradului la negocierile de la Viena. "Principala problema este daca vom avea timp de negocieri, sau va fi vorba doar de discutii ce vor amagi publicul", a adaugat consilierul premierului sarb Voislav Kostunita, Aleksandr Simici. Anticipand un start dificil, reprezentantul ONU s-a declarat, ieri, dispus sa accepte"amendamente" din partea partilor sarba si kosovara pe marginea propunerilor vizand statutul provinciei. Proiectul Natiunilor Unite ar putea fi modificat in contextul in care Belgradul si Pristina vor avansa propuneri reciproc acceptabile, a declarat purtatorul de cuvant de la Biroul mediatorului special al ONU pentru Kosovo (UNOSEK), potrivit Mediafax, subliniind ca oficialii UNOSEK sunt relativ pesimisti in legatura cu progresele ce ar putea fi inregistrate in cadrul rundei de negocieri desfasurate in Capitala austriaca, avand in vedere pozitiile diametral opuse ale partilor convocate la discutii


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.