Eventuale actiuni impotriva bolizilor care ameninta sa loveasca Terra ar putea fi decise de ONU.

De la descoperirea, in decembrie 2004, a lui Apophis, un asteroid cu diametrul de un kilometru care planeaza pe o orbita aflata la 323 de zile in jurul Soarelui, oamenii de stiinta au inceput sa traga disperate semnale de alarma.

De fapt, cercetatorii au stabilit si data cand uriasa stanca va trece la cea mai periculoasa distanta de Pamant: 13 aprilie 2036. E adevarat, sansele de impact sunt mici: una la 45.000, dar, spun expertii de peste Ocean, nimic nu este exclus. "Omenirea trebuie sa ramana vigilenta. Trebuie pus la punct un plan pentru o posibila intalnire cu obiectul stelar. E nevoie sa vedem daunele pe care Apophis le-ar putea provoca. Este datoria noastra prioritara. Am da dovada de iresponsabilitate", au adaugat oamenii de stiinta americani. Se estimeaza ca exista aproximativ 20.000 de asteroizi inca nedescoperiti. Odata detectati, ei fac obiectul unor masuratori repetate care au drept scopt stabilirea traiectoriei. Cum periculoasele obiecte nu stau pe loc, miscarea lor fiind uneori modificata de diferite cauze, concluziile stiintifice sunt supuse la numeroase corectari si adaptari. Astfel, daca la 23 decembrie 2004 se miza pe o probabilitate de impact cu Terra de 0,4 procente, trei zile mai tarziu, acest indice sarea la 2,7 procente, pentru ca la 1 februarie 2005 sa coboare la un procent. "Trebuie sa intelegem - spunea in acest context David Morrison, astronom la centrul armelor de la NASA - ca desi amenintarea nu este foarte mare, consecintele pot fi ernorme, putand merge pana la eradicarea oricarei forme de viata de pe Planeta albastra".

Se impune masuri, asadar. O decizie logica. Dar nimic nu se face fara bani. si nu e vorba de sume minore. E vorba de cheltuieli de milioane de dolari. Or, in acest moment nu exista vreun program international, protocol sau tratat care sa reglementeze deciziile din acest domeniu. Deci, incheierea unui document la nivel mondial se impune de la sine. Nu imediat. Pana in 2009. Iar discutiile aferente sa aiba loc la ONU, organizatia mondiala care trebuie sa vegheze asupra securitatii lumii.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.