Tot mai multe provincii spaniole aleg emanciparea fata de "centru"
Cu o majoritate zdrobitoare, de aproape 90%, alegatorii din Andaluzia, sudul Spaniei, s-au pronuntat, duminica, prin referendum, in favoarea unui statut de autonomie extinsa a provinciei.

Andaluzia devine astfel cea de-a doua regiune din Spania care obtine autonomie largita sub mandatul guvernului socialist al lui Jose Luis Rodriguez Zapatero, dupa Catalonia, in decembrie trecut. Spre deosebire insa de secuii din Romania, andaluzii sau catalanii nu urmaresc sa obtina autonomie teritoriala pe criterii etnice sau culturale. Provinciile spaniole sunt interesate, mai ales, de autonomia fiscala. Fata de Catalonia, cea mai bogata provincie spaniola, Andaluzia, a doua ca numar de locuitori (7.849.799 de persoane, in 2005), este si cea mai saraca din Spania. Iar noul statut, care a provocat, in 2006, in cazul Cataloniei, dezbateri aprinse, a intrunit acum unanimitate in randul tuturor fortelor politice locale, fiind sprijinit atat de socialisti, aflati la guvernare in Andaluzia, cat si de opozitia de dreapta. Desi a fost aprobat de 86,8 la suta din alegatori, dupa numararea a 58 la suta din buletinele de vot, nivelul absenteismului in randul celor sase milioane de andaluzi cu drept de vot a fost totusi ridicat, comenteaza AFP.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.