Iranul a respins acuzatiile administratiei Bush potrivit carora le-ar furniza arme sofisticate militiilor siite din Irakul invecinat. intr-un interviu acordat televiziunii americane, presedintele Iranului, Mahmoud Ahmadinejad, a declarat ca Iranul se opune oricarui conflict in Irak.

Duminica, inalte oficialitati americane au declarat ca detin dovezi din care reiese ca Iranul ar fi sursa unor arme speciale, care perforeaza vehiculele blindate si care au fost utilizate spre a-i omori pe militarii americani din Irak.

Declaratia a fost primita cu scepticism de democratii americani dar si cu prudenta de expertii militari.

Mai multi politicieni democrati marcanti au cerut administratiei Bush sa nu nu se grabeasca sa formuleze acuzatii la adresa Iranului.

Ei au invocat situatia din 2003, cand informatiile despre armele de distrugere in masa ale Irakului au creat administratiei SUA o problema de credibilitate.

Recunoscand ca e probabil un grad de implicare a Iranului in Irak si ca chestiunea ar trebui examinata, democratii sunt, totodata, extrem de critici fata de incercarea de a crea, prin noul "dosar Iran" premisele unei eventuale, viitoare actiuni militare.

Pe de alta parte expertii in armament sunt si ei prudenti.

Americanii au prezentat exemple de arme sofisticate de provenienta iraniana - care perforeaza vehiculele blindate - si au spus ca 170 de militari din SUA au fost ucisi de ele din iunie 2004.

intrebarea e: au fost aceste arme furnizate de Iran cu scopul explicit de a servi la atacarea militarilor americani?

Dovezile sunt mai putin limpezi din acest punct de vedere.

Majoritatea atacurilor impotriva fortelor americane au fost date de gruparile insurgente sunnite.

Acestea sunt in conflict cu partidele siite - aliate cu Teheranul - care domina noul guvern irakian. Or, ce motiv ar avea Iranul sa-i alimenteze cu arme pe sunniti?

Poate ca aceste demarcatii nu sunt atat de ferme, si comertul cu arme le ignora.

Analistii nu au dubii ca arme iraniene sunt traficate in Irak dar, spun ei, deocamdata dovezile din "dosarul Iran" nu indica limpede un fenomen de mari proportii.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.