Noua strategie pentru Irak, anuntata in ianuarie de presedintele american George W. Bush, ar putea cere desfasurarea unui total de 35.000 pina la 48.000 de cadre militare, operatiune care s-ar ridica la valoarea de 13 miliarde de dolari, potrivit unor estimari oficiale, citate de AFP.
"Pina in prezent, Departamentul Apararii nu a identificat decit desfasurarea unitatilor de lupta, insa operatiunile militare americane cer de asemenea importante forte de sprijin", logistic si de alte tipuri, se arata intr-o analiza a Biroului pentru Buget al Congresului (CBO). Conform CBO, raportul ultimilor ani dintre numarul persoanelor implicate in operatiuni de sprijin si al celor implicate in luptele din Irak este de 5.500 la 4.000. Avind in vedere ca efectivele unitatilor de sprijin au fost reduse la 3.000 de membri, CBO apreciaza ca trimiterea a 21.500 de militari pentru a participa la lupte s-ar traduce printr-o desfasurare reala de 35.000 pina la 48.000 de persoane. In total, suplimentarea efectivelor cu 48.000 de persoane pentru o perioada de patru luni ar determina un marirea costurilor cu circa 13 miliarde de dolari, fata de nivelul actual al cheltuielilor, iar daca ar fi trimisi 35.000 de militari costul s-ar ridica la noua miliarde de dolari. Mentinerea acestora pe teren timp de un an ar costa 27 de miliarde de dolari (sau 20 de miliarde), potrivit CBO.


Despre autor:

Sursa: 7plus.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.