Reuniunea ministrilor de Externe din NATO ce a avut loc vineri la Bruxelles precede o alta intalnire, cea a ministrilor Apararii ce se va desfasura la Sevilla pe 8 si 9 februarie. Subiectele par sa fie aceleasi. In orice caz, urgentele maxime sunt similare: situatia din Afganistan si cea din Kosovo.

Strategie pentru Afganistan

In ceea ce priveste Afganistanul, mesajul NATO de la Bruxelles este foarte simplu: se va merge in continuare pe strategia actuala, copie a celei americane din Irak: mai multe trupe, mai multe capabilitati din ce in ce mai complexe, in speranta unei echilibari a situatiei actuale, marcate prin constanta intarire a pozitiilor talibane si a violentei atacurilor lor.

Secretarul de Stat al SUA, Condoleezza Rice, a fost extrem de limpede atunci cand a definit viitorul prezentei NATO in Afganistan: "Trebuie sa ramanem, trebuie sa luptam si trebuie sa castigam. Iar daca va fi o <>, ea trebuie sa fie ofensiva noastra. Trebuie sa fie o campanie politica, economica si, da, una militara. Strategia noastra trebuie sa fie comprehensiva: eforturile noastre militare si anti-drog trebuie sa creeze un spatiu pentru ca democratia si dezvoltarea economica sa poata inflori in pace. In acelasi timp, asistenta noastra politica si economica ne da siguranta ca victoriile greu castigate de soldatii nostri vor fi de durata. Aceste eforturi trebuie sa aiba loc in armonie si, la nivel local, acolo unde se poarta aceasta lupta si unde ea va fi castigata sau pierduta".

Problema, daca exista, rezida in lipsa de prea mare entuziasm a aliatilor de a trimite noi trupe intr-un context neclar si in lipsa unor mari victorii care sa consolideze procesul democratic din Afganistan. In plus, in ciuda ofensivelor multiple ale aliatilor, zona de sud ramane cel putin la fel de nesigura ca in urma cu un an, fara sa existe o perspectiva certa asupra securizarii sale


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.