Anul 2006 a fost unul turbulent, cu lovituri de stat in Thailanda si Fiji, cu violente in Afganistan si Irak. Guverne se vor clatina si in 2007

"Foreign Policy" comenteaza, in editia sa recenta, ca, in 2007, am putea asista la schimbarea citorva regimuri, printre care cele irakian si iranian, cel din Ungaria sau din Ciad.

Ciad

Regimul: Presedintele Idridd Deby conduce tara din 1990. I se opune Frontul National pentru Schimbare (UFC), compus din opt grupuri rebele, acuzate ca sint sustinute de Sudan.

Ce se poate intimpla: Criza din Darfur (Sudan) a adus sute de mii de refugiati in Ciad, anuntind o posibila furtuna - razboiul intre doua tari vecine. Presedintele Deby a semnat un acord de pace cu membri ai UFC, dar cei care au ramas pe dinafara s-au regrupat si au reinceput lupta. Comunitatea internationala nu pare sa se implice, SUA sint ocupate cu Irakul, iar criza din Darfur ar putea reincepe, facind noi victime, printre care liderul Ciadului insusi.

Sanse de schimbare a regimului: medii.

Iran

Regimul: Personajul public numarul unu este presedintele Mahmud Ahmadinejad, dar o ierarhie complicata, al carei lider suprem este ayatollahul Ali Khamenei, detine puterea asupra tarii. Fostul presedinte Ali Hashemi Rafsanjani are o influenta esentiala.

Ce se poate intimpla: Stilul presedintelui, care n-are nimic de-a face cu diplomatia publica, si acuzatiile ONU i-au dus la exasperare pe multi iranieni din guvern sau dinafara lui. In alegeri, multi fosti sustinatori ai lui Ahmadinejad s-au indreptat spre factiunea conservatoare, pragmatica, a lui Rafsanjani, iar inamicii presedintelui sint cu ochii pe el. Lovitura ar putea veni din parlament, printr-un vot de neincredere pentru seful statului. Ce ar putea sa-l salveze pe presedinte? Bombardamente americane.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.