Senatorii democrati au lansat ieri o procedura de dezavuare publica a politicii irakiene a presedintelui George W. Bush, o initiativa formala, dar fara efect obligatoriu in privinta deciziilor liderului de la Casa Alba

In ajun, in mesajul sau catre natiune, Bush ceruse Congresului sa acorde o sansa noii sale strategii pentru Irak, declarandu-se convins ca SUA mai are inca posibilitatea de a invinge.

La cererea democratilor, majoritari in Congres, comisia pentru afaceri externe din Senat s-a reunit pentru a se pronunta pe marginea unei declaratii ce afirma ca trimiterea de trupe americane suplimentare nu "este in interesul national". Bush nu este insa obligat sa tina cont de continutul rezolutiei. "Demersul nostru este chemat sa-l impiedice pe Bush sa comita si alte greseli importante vizavi de politica noastra in Irak".

Alta politica, alta formula

"tara noastra desfasoara o noua strategie in Irak. si va cer sa-i mai dati o sansa", a afirmat liderul de la Casa Alba in fata Camerei reprezentantilor si a Senatului. "Astazi, la aceasta ora, mai este inca posibil de a influenta rezultatul bataliei. inca mai putem schimba mersul lucrurilor in favoarea noastra", a estimat Bush. Reactia democratilor nu s-a lasat asteptata. Senatorul de Virginia, Jim Webb, veteran al razboiului din Vietnam, a subliniat ca majoritatea americanilor nu sustin conflictul din Irak. "Avem nevoie de o noua politica, de retragere a trupelor noastre de pe strazile si din orasele irakiene. Avem nevoie de o formula care, pe termen scurt, sa permita repatrierea soldatilor nostri", a subliniat el.

Presa este sceptica

La randul lor, Nancy Pelosi si Harry Reid, presedintii (democrati) ai Camerei Reprezentantilor, respectiv al Senatului, i-au reprosat lui Bush ca nu asculta opinia publica. "Din pacate, presedintele a adus in aceasta seara dovada ca a ignorat subiectul numarul unu al preocuparilor americanilor - razboiul din Irak", au spus ei. Principalele publicatii de peste Ocean si-au afisat, la randul lor, scepticismul fata de discurul lui Bush. Astfel, "The Washington Post" estima ca, desi "puternic slabit din punct de vedere politic", seful administratiei de la Casa Alba "refuza sa isi recunoasca, pe plan retoric, infrangerea". in alta ordine de idei, "Los Angeles Times" se intreba daca "aceasta presedintie mai poate fi salvata".

"Batalie epica"

in mesajul sau despre starea natiunii, aprecia cotidianul "The New York Times", Bush a descris "un scenariu de cosmar" pe care l-ar reprezenta pentru Statele Unite o retragere americana, inaintea restabilirii securitatii la Bagdad: guvernul irakian ar fi indepartat de fortele extremiste, iar tara ar fi transformata in teatrul unei "batalii epice" intre extremistii siiti sustinuti de Irak, extremistii sunniti si nostalgicii fostului regim.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.